ANALIZA VELIKOG SKANDALA

U Muenchenu predstavljena knjiga 'Ibiza video' zbog čega je pala austrijska vlada

Heinz-Christian Strache
 Leonhard Foeger / REUTERS

Bivši čelnici desno-populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPOe) imali su namjeru sklopiti opsežne medijske poslove s ruskim ulagačima koji su se kasnije u tijeku izbijanja afere Ibiza pokazali kao lažni, proizlazi iz knjige „Ibiza video“, koja je u četvrtak predstavljena u Muenchenu.

„Mi želimo stvoriti medijski krajobraz sličan onome u Mađarskoj“, rekao je, aludirajući na nadzor nad mađarskim medijima, bivši predsjednik FPOe i bivši austrijski vicekancelar Christian Strache, proizlazi iz knjige „Ibiza Video“.

Autori knjige su Frederik Obermeier i Bastian Obermayer, novinari Sueddeutsche Zeitunga, minhenskog dnevnika koji je zajedno s njemačkim tjednikom Der Spiegelom u svibnju ove godine objavio skandal koji je na kraju doveo do raspada austrijske vlade.

Strache je jednoj osobi, koja se predstavila kao nećakinja neimenovanog ruskog oligarha, u zamjenu za financijsku pomoć tijekom predizborne kampanje za prošlogodišnje parlamentarne izbore, obećao sudjelovanje u vlasništvu tiražnog dnevnika Kronen Zeitung, kao i brojne javne poslove u građevinarstvu.

U jeku skandala ostavku je dao Strache i njegov suradnik Johann Gudenus, koji je također sudjelovao u namještenim razgovorima na Ibizi.

Autori knjige „Ibiza Video“ rekli su kako im je osoba koje je odglumila nećakinju ruskog oligarha jamčila kako za svoju ulogu nije dobila novac te da je u svemu sudjelovala dobrovoljno.

Ona je, kako proizlazi iz knjige, izrazila svoje čuđenje lakovjernosti austrijskih političara koji su joj otvoreno iznosili svoje ilegalne ideje.

Sam Strache smatra kako detalji iz knjige ukazuju na to kako je on tijekom razgovora s lažnom ruskom investitoricom ustrajao na legalnosti planiranih poslova.

„Iz knjige se vidi da sam ustrajao na legalnosti, što ne proizlazi iz objavljenog i montiranog videa“, rekao je Strache.

Kao posljedica skandala je došlo do raspada koalicije između Austrijske narodne stranke i FPOe. Prijevremeni parlamentarni izbori se održavaju 29. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:57