SPEKTAKULARNA POJAVA

U NEDJELJU NAVEČER NA NEBU ĆETE MOĆI VIDJETI NEŠTO ŠTO SE DOGAĐA SAMO JEDNOM U ŽIVOTU Mjesec će biti uistinu poseban, zadnji put je takav bio 1948.

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.11.2016. u 15:26

Split, 100814.
Veceras je jedan od tri supermjeseca ovog ljeta. Iduci ce biti u rujnu, a ovaj vecerasnji je najveci u zadnjih 20 godina.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barišin / CROPIX

Pogledate li u nebo u noći s 13. na 14. studenoga, svjedočit ćete nečemu doista spektakularnom - golemom supermjesecu koji će biti izuzetno velik i sjajan, piše u subotu BBC. 

Mjesec je bio velik i prošloga mjeseca, ali ovaj će biti osobit, najveći i najsjajniji od 1948., dakle u posljednjih 70 godina.

Za 'supermjesec' su potrebne dvije stvari - mora se raditi o punom Mjesecu i mora biti osobito blizu Zemlje.

Mjesec se oko Zemlje okreće u ovalnoj orbiti i u jednom je trenutku bliže, a u drugom dalje od Zemlje.

Kada je u položaju najbližem Zemlji, to se naziva perigej, a u najdaljem apogej.

Supermjesec će za nekoliko dana biti poseban zato što će Zemlji biti bliži nego što je ikada bio u posljednjih nekoliko desetljeća, pa će biti veći i sjajniji nego što ćemo ga ikada vidjeti u životu.

Supermjesec je obično 14 posto veći i 30 posto sjajniji od punog Mjeseca.

Izađite van i pogledajte u nebo u noći s 13. na 14. studenoga, negdje gdje nema puno uličnog svjetla. Ako ga ugledate dok je blizu horizonta, dogodit će se optička iluzija zbog koje će Mjesec izgledati još veće i spektakularnije.

Još jedan supermjesec trebao bi se pojaviti 14. prosinca, ali neće biti tako čaroban kao u studenome, najveći u ovome stoljeću.

No on će biti poseban na svoj način. Budući da će biti jako sjajan, otežat će promatranje kiše meteora idućega mjeseca, piše BBC.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo