VULKANSKI PEPEO

U ponedjeljak obnova 50% zračnog prometa u Europi?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.04.2010. u 21:13

CROPIX

'Ne možemo čekati da pepeo jednostavno nestane', izjavio je europski povjerenik za promet Siim Kallas

BRUXELLES - Pedeset posto letova u Europi u ponedjeljak bi ponovno moglo biti operativno nakon višednevne blokade zračnog prometa zbog oblaka vulkanskog pepela, izjavio je danas španjolski državni tajnik za europska pitanja.

- Prognoza je da će sutra možda polovica letova biti operativna. Bit će teško, zato moramo koordinirati - rekao je Diego Lopez Garrido nakon sastanka europske agencije za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol.

I europski povjerenik za promet Siim Kallas nada se da će 50 posto europskog zračnog prostora u ponedjeljak biti bez rizika.

Dodao je da trenutačna situacija "nije održiva" te istaknuo da europske vlasti rade na pronalasku rješenja koje neće ugroziti sigurnost. "Ne možemo čekati da pepeo jednostavno nestane", rekao je Kallas.

Zbog vulkanskog oblaka u 20-ak europskih zemalja zračni je promet prekinut. Otkazano je 84 posto letova - poletilo je ili sletilo samo 4.000 od 25.000 aviona. Od četvrtka su u Europi otkazane 63 tisuće letova. Zrakoplovi i dalje slijeću i polijeću na jugu Europe, u dijelovima Španjolske, Portugala, Italije, Francuske i Balkana.

Izdvajamo