'OVO JE STRAŠNA PRIJETNJA'

U rijetkom primjeru dvostranačkog suglasja, vodeći zastupnici Kongresa osudili Trumpovu odluku da povuče snage sa sjeveroistoka Sirije

 Erin Scott/File Photo / REUTERS

U rijetkom primjeru dvostranačkog suglasja, vodeći zastupnici predstavničkog doma i senata američkog Kongresa osudili su odluku predsjednika Donalda Trumpa da povuče snage sa sjeveroistoka Sirije što bi otvorilo put turskom napadu na kurdske borce u tom području.

"Ova je odluka strašna prijetnja regionalnoj sigurnosti i stabilnosti i šalje opasnu poruku Iranu i Siriji, kao i našim saveznicima, da SAD više nije partner kojem se može vjerovati", rekla je predsjednica Kongresa, demokratkinja Nancy Pelosi.

Vođa republikanaca u senatu Mitch McConnell priopćio je da bi "ishitreno povlačenje američkih snaga iz Sirije koristilo samo Rusiji, Iranu i Asadovu režimu. I povećalo bi rizik od pregrupiranja Islamske države i drugih terorističkih skupina".

Podsjetio je da je većina demokrata i republikanaca u senatu u siječnju glasala za rezoluciju kojom su izrazili zabrinutost zbog stalne prijetnje IS-a u Siriji i dali potporu vojnoj nazočnosti SAD-a.

"Uvjeti koji su doveli do toga da obje stranke glasaju za tu rezoluciju i danas postoje", istaknuo je.

Brojni članovi Kongresa osudili su Trumpovu odluku, što je u potpunoj suprotnosti s dubokim stranačkim podjelama na Capitol Hillu koje su se još povećale zbog odluke demokrata da pokrenu istragu za mogući opoziv predsjednika Trumpa.

Nekoliko republikanaca poznatih po tome što podupiru Trumpa također su kritizirali njegov najnoviji potez.

Lindsey Graham, republikanski senator koja je inače glasni Trumpov pristaša, u intervjuu za Fox News Channel rekao je: "Nikada nije bilo u interesu nacionalne sigurnosti napuštanje saveznika koji su nam pomagali u borbi protiv IS-a".

"Ta impulsivna odluka poništava sve naše uspjehe, baca regiju u daljnji kaos", istaknuo je i najavio da će predložiti rezoluciju kojom se od Trumpa traži da povuče odluku o povlačenju.

Također je rekao da zajedno s demokratskim senatorom Chrisom van Hollenom planira predložiti uvođenje sankcija Turskoj ako upadne u Siriju i izbacivanje Turske iz NATO-a ako napadne kurdske snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:49