NAJTEŽE U MOSKVI

U RUSIJI VIŠE OD 250.000 ZARAŽENIH No zemlja napokon bilježi najniži dnevni rast u skoro dva tjedna

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.05.2020. u 11:52

An inspector checks documents of a woman at Savyolovskaya metro station on the first day of mandatory use of masks and gloves on Moscow public transport, in Moscow on May 12, 2020, amid the coronavirus pandemic. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
AFP

Rusija je u četvrtak izvijestila o 9974 nova potvrđena slučaja zaraze koronavirusom u zadnja 24 sata, a ukupan broj inficiranih sad je 252.245.

Ovo je prvi put od 2. svibnja da Rusija ima manje od 10.000 zaraženih u 24 sata.

Operativni stožer za borbu protiv širenja koronavirusa priopćio je da su tijekom noći preminule 93 osobe.

Od početka epidemije u Rusiji je 252.245 zaraženih, više od 53.000 je ozdravilo, a umrlo je 2305 ljudi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ukinuo je u utorak karantenu proglašenu za cijelu zemlju zbog pandemije novog koronavirusa, unatoč rastu broja zaraženih. Međutim, dao je regionalnim čelnicima da sami donesu odluku hoće li produljiti mjere karantene na lokalnoj razini.

Glavni grad Moskva i okolna regija, gdje je registrirana većina zaraženih, ostaju u karanteni do kraja ovoga mjeseca.

Gotovo polovica zaraženih nalazi se u Moskvi, a gradonačelnik Sergej Sobjanin rekao je prošli tjedan da je stvarni broj zaraženih u gradu vjerojatno tri puta veći.

Putin je naglasio da je brzi rast broja zaraženih uglavnom rezultat veće stope testiranja.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov izjavio je u utorak da je pozitivan na koronavirus i da se liječi u bolnici. Dodao je da se s Putinom posljednji put uživo sreo prije mjesec dana, prenijeli su ruski mediji.

Peskov je posljednji u nizu visokih ruskih dužnosnika koji su se zarazili novim koronavirusom. Prije njega inficirali su se premijer Mihail Mišustin te ministri kulture i građevinarstva Olga Ljubimova i Vladimir Jakušev.

Izdvajamo