PAPA U NEUGODNOM POLOŽAJU

U SAD-u tužbe protiv Pape zbog pedofilije

Ključno je pitanje je li Crimen sollicitationis potaknuo prikrivanje zločina zlostavljanja

RIM - Vatikan šuti, ne potvrđuje niti niječe tvrdnje iz više američkih izvora (Boston Globe, AP) da su odvjetnici Katoličke crkve u američkoj saveznoj državi Kentuckyju pripremili obranu s trima razlozima zašto se ne bi smjelo suditi papi (kao instituciji) niti Vatikanu (kao državi) u sudskom predmetu trojice stanovnika te države koji su 2004. tužili Crkvu navodeći da su ih njezini svećenici spolno zlostavljali dok su bili djeca .

Papini službenici

Njihov odvjetnik William McMurry tvrdi u tužbi da su svećenici “Papini službenici” te da je Katolička crkva na čelu s Papom odgovorna što zločini nisu prijavljeni sudskim vlastima, a kao dokaz za to navodi dokument Kongregacije za nauk vjere Crimen sollicitationis iz 1962.

McCurry zahtijeva od Pape da dostavi taj i druge tražene dokumente pod prijetnjom sudske kazne (latinski: sub poena).

Odvjetnici Katoličke crkve su, po američkim izvorima, još u veljači dostavili Okružnom sudu u Louisvilleu odgovor na tužbu u kojemu insistiraju na trima točkama: prvo, papa je državni poglavar i samim time, po američkim zakonima, uživa imunitet od sudskog procesa u SAD-u; drugo, svećenici nisu Papini namještenici, Papa ih ne bira niti s njima sklapa ugovor i nema direktnu crkvenu jurisdikciju nad njima, pa nije ni odgovoran za njihovo ponašanje; treće, dokument Crimen sollicitationis nije dokaz da je Papa naredio svećenicima da prikriju dokaze i zabrane prijavljivanje zločina, dakle nije krunski dokaz kaznene odgovornosti poglavara Katoličke crkve.

Crimen sollicitationis, koji smo već nazvali gnusnim, potpisao je kardinal Alfredo Ottaviani u doba dok je papa bio bl. Ivan XXIII i dobrim je dijelom derogiran izmjenama Kanonskog zakonika te potpuno izrijekom povučen dokumentom koji je 2001. potpisao kardinal Joseph Ratzinger dok je papa bio Ivan Pavao II.

Prijaviti ili ne

Crimen sollicitationis zahtijeva od osoba crkvenosudski ispitanih u slučajevima spolnog zlostavljanja djece da ne iznose nikakav podatak o istrazi pod prijetnjom ekskomunikacije (izopćenja). Optužnica tvrdi da taj dokument ovlašćuje biskupe da ne prijave vlastima slučajeve zlostavljanja, Vatikan tvrdi kako u tom dokumentu nema ničega što bi zabranjivalo biskupima da prijave pedofile policiji ili sudu. McMurry pak zahtijeva da Benedikt XVI osobno svjedoči pred sudom.

Podcijenili smo problem pedofila

Biskupi Katoličke crkve u Švicarskoj priznali su kako su podcijenili problem pedofila u svojim redovima i pozvali žrtve zlostavljanja da podignu tužbe.

“Ponizno priznajemo da smo podcijenili ozbiljnost situacije. Oni koji su bili zaduženi za vođenje crkvenih redova počinili su pogrešku - stoji u priopćenju Švicarske biskupske konferencije u kojemu se sve koje su zlostavljali svećenici pozvalo da se jave posebnim crkvenim tijelima i podignu tužbe, ako je to potrebno. Trenutačno se u Švicarskoj, obavijestila je biskupska konferencija, istražuje najmanje devet slučajeva zlostavljanja, od čega su četiri žrtve bila djeca. Crkva u Švicarskoj ofomila je posebne urede za pomoć žrtvama zlostavljanja, a biskup Martin Werlen nedavno je pozvao Svetu stolicu da stvori međunarodni registar svećenika osumnjičenih za pedofiliju, kako bi se izbjeglo njihovo amnestiranje premještajem iz biskupije u biskupiju.

Werlen je svojedobno rekao i kako se plaši da Vatikan nije dovoljno ozbiljno shvatio cijeli pedofilski skandal. Prijedlog o stvaranju registra podržala je i švicarska predsjednica Doris Leuthard, te pozvala na kažnjavanje svih svećenika koji su počinili zločin. ( Goran Andrijanić)

Izdvajamo