PUCAO JE NA POLICIJU

U Saudijskoj Arabiji uhićena osoba s tjeralice, 'najopasniji terorist u regiji'

Ilustracija
 Mohamod Fasil/Flickr/wikimedia.org

Saudijske vlasti su u utorak uhitile muškarca koji je pucao na pripadnike redarstvenih snaga u gradu Katifu, na istoku, gdje su šijiti većina, objavila je državna televizija, u prilikama regionalnih napetosti nakon ubojstva iranskog generala.

Državna televizija Al Ekhbariya rekla je da je uhićeni Hussein al Ammar "najopasniji terorist za kojim se traga" u regiji. Optužen je za napad vatrenim oružjem na redarstvene snage i za krađu, navodi Al Ekhbariya.

Stanovnik je potvrdio da se čula "intenzivna pucnjava" u sektorima Katifa tijekom operacije Ammarova uhićenja. Zasad nije jasno ima li ranjenih.

Uhićenje se događa u prilikama snažne regionalne napetosti.

Po riječima američkih čelnika, u Saudijskoj Arabiji postoji "povećan rizik" od napada nakon ubojstva moćnog iranskog generala Kasema Solejmanija u Bagdadu u petak. Solejmani je tvorac strategije iranskog utjecaja na Bliskom istoku. Iransko stanovništvo je većinom šijitsko, za razliku od saudijskog koje je sunitsko.

Katif je u Istočnoj pokrajini bogatoj naftom koja je više puta bila poprište nereda nakon 2011., kada ju je zahvatio snažan prosvjedni pokret u okviru Arapskog proljeća.

U toj pokrajini živi većina saudijskih šijita koji se redovito žale na progone i na marginalizaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:47