OZBILJNO STANJE

Slovenija: U posljednja 24 sata 972 nova slučaja zaraze, troje preminulih

‘Ako se budemo držali mjera vrh epidemije će biti nizak, no ako se opustimo i ako sve otvorimo mogao bi biti vrlo opasan‘
Testiranje u središtu Ljubljane
 Jure Makovec/AFP

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 972 zaraze koronavirusom, a tri oboljela od covida-19 umrla su te epidemiološka struka i dalje upozorava da slijedi treći val epidemije i da se treba strogo pridržavati propisanih mjera.

"Povećava nam se broj zaraženih s novim varijantama virusa, stanje je ozbiljno i pogoršava se i vjerojatno smo pred trećim valom epidemije", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani predstavljajući nove podatke ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek.

Dodao je da je ipak optimističan jer bi idući vrhunac epidemije mogao biti blaži od prethodnog budu li se svi budu držali propisanih mjera.

"Mislim da za sada nadziremo situaciju", rekao je no i uputio ozbiljno upozorenje.

"Ako se budemo držali mjera vrh epidemije će biti nizak, no ako se opustimo i ako sve otvorimo mogao bi biti vrlo opasan, jer dolaze sojevi koji su još zarazniji", rekao je Krek.

Po njegovim riječima pandemija se razvija, a po broju zaraženih Europa zadnjih tjedana spada među najugroženija područja, slabo je stanje i u susjednim državama, pa i u Sloveniji za sada nema pozitivnih pomaka u pravcu poboljšanja situacije.

Vlada je objavila da su zadnja 24 sata u Sloveniji s 5442 testa potvrđene 972 zaraze, što je manje nego prethodni dan kad ih je bilo preko tisuću.

Međutim, broj raste u odnosu na protekli tjedan, a prosječan broj dnevnih zaraza visok je i iznosi 753.

U bolnicama su trenutačno 462 pacijenata oboljela od covidam-19, od čega njih 85 na odjelima intenzivne njege.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:54