KORONAVIRUS

U SLOVENIJI 528 ZARAŽENIH, OD ČEGA 72 HOSPITALIZIRANIH 'Stanje epidemije je stabilno, zaraza se odvija usporeno, ali očekujemo rast oboljelih'

 
 AFP

Na Infekcijskoj klinici ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra hospitalizirano je 44 zaraženih koronavirusom, rekla je u srijedu dr. Mateja Logar s te klinike u kojoj se liječi najviše zaraženih, a stanje u Sloveniji je nazvala stabilnim.

Jedanaest od onih koji su sada u bolnici na odjelu su intenzivne terapije i na respiratorima, a na običnim odjelima odjelima 33, no i oni su "potencijalni kandidati za intenzivno liječenje", kazala je dr. Logar, infektologinja.

U zadnje vrijeme s te klinike otpušteno je više zaraženih kod kojih je zaraza bila blaža, pa su poslani na kućnu samoizolaciju uz zdravstveni nadzor.

Broj hospitaliziranih u zadnje vrijeme raste i u srijedu se na Infekcijskoj klinici otvara novi odjel za teže bolesnike, rekla je i dodala da će se otvarati i novi bude li potrebe.

Trenutno stanje epidemije u Sloveniji nazvala je "stabilnim" te ocijenila da se čini da je odvijanje zaraze "usporeno".

Na jutrošnjoj konferenciji za novinare ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je da je u svim slovenskim bolnicama ukupno hospitalizirano 72 oboljelih od koronavirusa, od čega se njih 14 liječi na intenzivnim odjelima.

Dodao je da idućih dana očekuje porast bolesnih i inficiranih jer još nije došlo do vrhunca epidemije niti se taj vrhunac u sadašnjem trenutku može prognozirati.

Situacija bi se mogla naglo pogoršati ako se stanovništvo ne bude ponašalo disciplinirano kao zadnjih dana i u velikoj većini uvažavalo donesene restrikcije, upozorio je.

Gantar je dodao da je u Sloveniji za bolesnike od koronavirusa na raspolaganju 539 postelja ukupno, a na raspolaganju je samo 56 kreveta na odjelima intenzivne njege.

Međutim, broj rasploživih kreveta za oboljele od infekcije može se povećati na oko tisuću, a isto tako povećati i kapacitete na intenzivnim odjelima, dodao je Gantar.

Kao ključni problem koji se rješava u hodu naveo je nedostatak zaštitnih sredstava, ali i opreme potrebne za intenzivno liječenje poput respiratora.

U Sloveniji je prema jutrošnjem stanju 528 inficiranih koronavirusom, 48 inficiranih više u odnosu na utorak popodne, što je najveće dnevno povećanje od početka epidemije.

Danas je potvrđen i peti umrli od koronavirusa, štićenik doma za starije u mjestu Šmarje pri Jelšah blizu Celja, a zaraza koronavirusom potvrđena je već u nekoliko takvih domova, gdje živi populacija osobito rizična na zarazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:44