COVID-19 U EUROPI I SVIJETU

U SLOVENIJI BROJ ZARAŽENIH SKOČIO NA 12, U ITALIJI KORONAVIRUS IMA I ŠEF VLADAJUĆE STRANKE Oboljelom pacijentu u Srbiji stanje se pogoršalo

 
 AFP

Malta je u subotu postala pretposljednja članica EU koja je zabilježila slučaj koronavirusa, čime je ta zaraza stigla u sve države Europske unije osim Cipra.

Na Malti je zaražena 12-godišnja Talijanka koja živi u toj otočnoj državi sa svojom obitelji, a ranije ovaj tjedan je bila na odmoru u Italiji, piše agencija Dpa.

Ona, njezina sestra i roditelji bili su u samoizolaciji otkad su se vratili iz Rima u utorak, a njihov kontakt s drugim ljudima bio je "minimalan", rekao je ministar zdravstva Chris Fearne.

U Italiji, u kojoj je zaraženih 4636, među njima je od subote i čelnik vladajuće Demokratske stranke Nicola Zingaretti. Na Twitteru je napisao da se dobro osjeća i da ostaje u kućnoj izolaciji.

U Sloveniji je zabilježeno ukupno 12 slučajeva zaraze koronavirusom. Još šest osoba koje su bile po nadzorom jer su kontaktirali sa zaraženim liječnikom iz Metlike, imaju negativne nalaze. Bolnica u kojoj radi zaraženi liječnik sada je uvela strogi nadzor i zabranjene su sve posjete.

Slovenski zavod za javno zdravstvo (NIJZ) preporučio je da se ograniče sva javna okupljanja na kojima se očekuje dolazak većeg broja ljudi.

Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins u svijetu je trenutno potvrđeno 102 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom.

U Iranu je broj mrtvih u subotu narastao na 145 nakon što je potvrđeno još 21 smrtnih slučajeva, među njima i konzervativni zastupnik iz Teherana, prenosi Reuters.

Kako navodi AlAraby, citirajući državnu novinsku agenciju IRNA, među preminulima je i nedavno (ponovno) izabrana konzervativna parlamentarna zastupnica, 55-godišnja Fatemeh Rahbar.

Broj zaraženih u toj bliskoistočnoj državi u posljednja 24 sata narastao je za tisuću, čime ima sveukupno 5823 zaraženih.

Agencija navodi kako je zbog sumnje na koronavirus hospitalizirano više od 16 tisuća ljudi.

Iranske vlasti do daljnjega su otkazale sva okupljanja i proslave.

Broj zaraženih u Južnoj Koreji prešao je brojku od 7 tisuća, nakon 448 novih slučajeva u posljednja 24 sata. Više od pola tog broja su slučajevi povezani s kršćanskom sektom koja je u središtu epidemije u toj državi. Sveukupno je u Južnoj Koreji preminulo 46 ljudi.

Iako je broj od 448 novozaraženih velik, to je treći dan pada broja slučajeva u toj azijskoj zemlji.

Broj slučajeva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima narastao je na 45, s 30 koliko je bilo dan ranije, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Tri nova slučaja bilježi i Kuvajt, na njih sveukupno 61, dok u Kataru ima 12 zaraženih.

Većina zaraženih na Bliskom istoku su oni koji su putovali u Iran ili su bili u kontaktu s takvim pojedincima. Saudijska Arabija zatvorila je svoje granice s Emiratima, Bahrainonm i Kuvajtom, osim za komercijalne kamione, a letove iz tih država dopušta na samo tri zračne luke.

Petnaest američkih državljana radi predostrožnosti je stavljeno u karantenu u hotelu u Betlehemu, objavile su palestinske vlasti. Ranije su zabranile putovanje u i iz tog grada te su zatvorile crkvu za koju se vjeruje da je mjesto Isusovog rođenja.

Oko četvrtina novih potvrđenih slučajeva u Kini i gotovo svi oni koji su zabilježeni izvan Wuhana, mjesta izbijanja epidemije, zaraženi su izvan države, pokazuju službeni podaci, a prenosi Reuters.

Najviše takvih slučajeva je u sjeverozapadnoj provinciji Gansu, a među onima koji su u karanteni su putnici koji su između 2. i 5. ožujka bili u Iranu.

U središnjoj Kini u petak je bilo 99 novih infekcija, što je pad s 143 koliko je bilo dan ranije. To je najmanji broj novozaraženih od 20. siječnja kad su se počeli objavljivati podaci na razini države.

Sveukupno je u Kini zaraženo 80,561 osoba, a od koronavirusa je preminulo 3.070 ljudi.

Pogoršalo se stanje kod pacijenta u Srbiji

Nakon jutrošnje vizite, odlučeno je da 43-godišnji muškarac iz Subotice, kod kojega je utvrđena prisutnost koronavirusa, bude prebačen u Klinički centar Vojvodina u Novom Sadu, javlja Nova.rs navodeći da je ova informacija objavljena i na stranici COVID 19.

- Nakon jutrošnje vizite, koju su zajednički obavili subotički liječnici, ali i kolege iz Beograda i Novog Sada, odlučeno je da pacijent bude prebačen u tercijarnu zdravstvenu ustanovu zbog stalnih skokova temperature koje je imao tijekom noći, piše u priopćenju.

Njegovo liječenje bit će nastavljeno u Kliničkom centru Vojvodina pod stalnim nadzorom infektologa i ostalih liječnika iz Novog Sada i Beograda. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:35