RAD TOMAŽA ŠLEGLA

U SLOVENIJI IZGORIO TRUMP! Kod Ljubljane spaljena skulptura američkog predsjednika

 
Rad Tomaža Šlegla kod Ljubljane
 Jure Makovec / AFP

Drvena instalacija slovenskoga lokalnog umjetnika Tomaža Šlegla, s prepoznatljivim crtama lica američkog predsjednika Donalda Trumpa, izgorjela je u četvrtak ujutro u općini Moravče blizu Ljubljane, potvrdili su u toj općini.

"Nepoznati počinitelj uništio je našu skulpturu, zahvaljujući kojoj smo očekivali povećan broj turističkih posjeta. Ovo što se danas dogodilo samo je simptom onoga što je u našem društvu naopako, a to je velika netolerantnost", kazao je gradonačelnik Moravča Milan Balažic, nekadašnji diplomat i veleposlanik Slovenije u Australiji.

"Skulptura je potpuno spaljena, a o požaru sam obaviješten jutros. Vatrogasci su brzo stigli", kazao je Balažic na konferenciji za novinare. Policija je potvrdila da je obaviještena o slučaju i da je pokrenula istragu.

Lokalni mediji pišu da su nepoznati počinitelji bez uspjeha pokušali spaliti kip i prije nekoliko dana.

Umjetnik Tomaž Šlegl lani je u kolovozu skoro osam metara visok drveni kip, koji je nazvao 'Kip slobode' najprije postavio u mjestu Selo u općini Kamnik, no njegovo je postavljanje osim pozornosti rijetkih medija u svijetu izazvalo protivljenje lokalne zajednice.

People work on a wooden statue made to resemble US President Donald Trump as they are watched by artist Tomaz Schlegl (2nd R) in the village of Sela pri Kamniku, about 20 miles northeast of Ljubljana in Slovenia, the home country of Trump's wife on August 28, 2019. - The statute which is nearly 8 meters tall has been buildt on private land and is designed by local Slovenian artist Tomaz Schlegl. (Photo by Jure Makovec / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
Jure Makovec / AFP
Rad Tomaža Šlegla kod Ljubljane

Neki su smatrali da se radi o nepotrebnoj političkoj provokaciji.

Trump je prikazan karikaturalno, sa svojom karakterističnom "žutom" frizurom, u plavom odijelu, s bijelom košuljom i dugačkom crvenom kravatom. Drži uspravno desnu ruku poput njujorškoga Kipa slobode.

Neki su to shvatili kao provokaciju i pogrešnu poruku aktualnoj američkoj administraciji jer je umjetnik Šlegl prilikom otvaranja kazao da skulptura upozorava na populizam u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:15