SMANJIVANJE SOCIJALNOG KONTAKTA

U SLOVENIJI JOŠ DRASTIČNIJE RESTRIKCIJE ZBOG KORONE Od ponoći zabranjeno kretanje i okupljanje na javnim mjestima i površinama

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.03.2020. u 22:05

A motorist wearA Slovenian police officer controls traffic at the Slovenian-Italian border crossing near Nova Gorica, on March 11, 2020, after Slovenia's government announced it would close its border with Italy, hard hit by the outbreak of COVID-19, the new coronavirus. - Italy's neighbours Austria and Slovenia announced on March 10 Tuesday strict travel restrictions and other measures in the wake of similar moves by Rome to limit the spread of the new coronavirus. (Photo by Jure Makovec / AFP)
Jure Makovec / AFP

U ponoć u Sloveniji stupa na snagu vladina uredba o zabrani kretanja i okupljanja na javnim mjestima i površinama kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri smanjili socijalni kontakti i mogućnost širenja epidemije Covida-19.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je u četvrtak u dnevniku Slovenske televizije da je uredba već prihvaćena te da stupa na snagu u petak.

Hojs je rekao da se radi o privremenoj, ali potpunoj zabrani okupljanja u javnim prostorima i površinama.

Do prestanka važenja uredbe u tim će prostorima i na površinama biti dopušteno kretanje i boravak osoba koje imaju neodgodive poslove, kao što su odlazak na posao, u najbližu trgovinu, apoteku ili zdravstvenu ustanovu.

Prekršaj će se kažnjavati s 400 eura, a izlasci i okupljanja na tim površinama u manjim grupama do pet osoba bit će u slučaju potrebe dopušteni samo za obitelji i službene osobe, kao što su zdravstvena služba, civilna zaštita i tako dalje, pojasnio je Hojs.

Potvrdio je da se osobno zalaže i za donošenje uredbe kojom bi se vojsci dopustilo da na granici obavlja neke policijske ovlasti budući da će policija u vrijeme epidemije biti snažno angažirana u unutrašnjosti.

No podsjetio je da bi za to bilo potrebno dobiti dvotrećinsku potporu u parlamentu koji je prije nekoliko godina takav izuzetak dopustio zakonom koji se odnosi na izvanredna stanja i ratnu situaciju.

Izdvajamo