LOŠE VIJESTI

U SLOVENIJI POTVRĐEN DRUGI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM U našem susjedstvu zavladala panika nakon što je otkriveno gdje je zaraženi muškarac sve bio

 AFP

U Sloveniji je potvrđen drugi slučaj koronavirusa, potvrdili su na konferenciji za medije slovenski ministar zdravstva Aleš Šabeder i Nina Pirnat iz Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo. Radi se o osobi koja je bila u kontaktu s prvim zaraženim, ali nije riječ o članu obitelji.

Ministar Šabeder potvrdio je da je prvi pacijent bio u kontaktu s velikim brojem ljudi te da se radi o starijem muškarcu u 60-ima.

On je, protivno svim uputama, došao na pregled kod liječnika na odjel hitne pomoći u dom zdravlja Vič-Rudnik u Ljubljani, a liječnik ga je poslao na ljubljanski Institut za mikrobiologiju i imunologiju gdje je muškarac testiran.

Otkriveno je i da liječnik kojem se muškarac javio nije njegov osobni liječnik te je danas ostao na preventivnom promatranju, a prostorije doma zdravlja su dezinficirane i prozračene.

Nadležna tijela pozivaju sve one koji su tog dana bili između 20:00 i 21:30 u hitnoj pomoći u domu zdravlja Vič-Rudnik da se jave na broj 031 619 118.

Prvi zaraženi je 29. veljače letio iz Maroka na aerodrom Marco Polo u Veneciji te je već tada pokazivao znakove bolesti, ali ih je pripisao ozljedi noge koju je zadobio u Maroku.

Nadležne institucije pozvale su i sve slovenske državljane koji su bili na tom letom da prate zdravstveno stanje i u slučaju znakova bolesti kontaktiraju osobnog liječnika.

Istog dana zaraženi 60-godišnjak je stigao u Ljubljanu vozilom prijevozničke tvrtke GoOpti, a izvršni direktor tvrtke Marko Guček kazao je da se u vozilu, osim zaraženog, nalazila manja skupina putnika i vozač, koji nema znakove zaraze i koji je u izolaciji.

Svi koji su bili u vozilu će obaviti razgovor s epidemiologom koji će im dati upute kojih će se morati pridržavati.

Žena prvog pacijenta zaraženog koronavirusom u Sloveniji radi u jednoj osnovnoj školi, ali su rezultati testiranja pokazali da ona nije zaražena koronavirusom.

Ravnateljica direktorata za javno zdravlje u ministarstvu zdravstva Mojca Gobec izjavila je za Slovensku televiziju kako panika nije potrebna te da preventivne mjere za suzbijanje širenja zaraze i eventualne epidemije ostaju za sada iste koje su donesene prethodnih dana i tjedana, a eventualne nove mjere ovisit će "od ocjene s rizika".

Za uzimanje brisova koji odlaze na testiranje u tri laboratorija u Ljubljani i Mariboru predviđeno je 16 "ulaznih centara", regijski smještenih u bolnicama po cijeloj Sloveniji, a za eventualno primanje više oboljelih rezervirane su izolacijske sobe u tri bolnice, u Ljubljani, Mariboru te Golniku kod Kranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:16