KORONAVIRUS

U SLOVENIJI ZABILJEŽENA 33 NOVA SLUČAJA ZARAZE, VLADA OPTIMISTIČNA Kacin: 'Podaci o širenju zaraze su ohrabrujući i poticajni'

Prizor iz Kranja
 Jure Makovec / AFP

Slovenija bilježi nova 33 slučaja zaraze koronavirusom na dnevnoj razini te su ukupno zaražene 1124 osobe, objavio je u četvrtak glasnogovornik vlade za koronakrizu Jelko Kacin ocijenivši da su podaci o širenju zaraze u Sloveniji "ohrabrujući i poticajni".

Umrle su još tri osobe oboljele od Covida-19 pa je ukupno u Sloveniji preminulo u pandemiji 43 ljudi.

Trenutno je u bolnicama 108 oboljelih od koronavirusa, od čega 34 na odjelima intenzivne njege, dodao je glasnogovornik vlade za koronakrizu navodeći da je do sada Slovenija napravila 31.813 testova.

Među onima kod kojih je potvrđen koronavirus je 73 zdravstvenih djelatnika, u domovima za starije je inficirano 73 njihovih štićenika, te još oko 200 među osobljem u tim domovima.

Iako broj zaraženih raste, kao i broj umrlih, dosadašnje rezultate borbe s epidemijom u Sloveniji ocijenio je kao "ohrabrujuće i poticajne" jer je, kako je rekao, mjerama prevencije, socijalne distancije i liječenjem spašeno mnogo više života.

Tijekom posljednjih tjedan dana porast broja zaraženih u Sloveniji varirao je između 20 i 40 zaraženih dnevno.

Kacin se osvrnuo i na kontroverzni prijedlog vlade, koji je naišao na protivljenje oporbe i javnosti, o elektroničkom nadzoru osoba kojima je određena samoizolacija jer su nositelji virusa i izvor mogućih novih prijenosa zaraze. Radi se o instalaciji posebnog programa na mobilne uređaje takvih osoba, kojim bi se nadziralo poštuju li izolaciju i pratilo njihovo kretanje. S tim u vezi Kacin je rekao da se o tome još odlučuje i da će rješenje biti prema europskim standardima, uz zajamčenu zaštitu privatnosti i osobnih podataka tih osoba.

Kacin je istaknuo potrebu da se svi građani i dalje drže pravila socijalne distance i drugih restrikcija kako bi se trend smirivanja novih zaraza održao.

Janez Poklukar, direktor ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) u kojemu se liječi najveći broj zaraženih koronavirusom, kazao je da su svi oboljeli koji su preminuli u toj bolnici bili stariji od 60 godina i da su uz infekciju Covidom-19 imali i druge "pridružene" odnosno kronične bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:41