TISUĆE NA ULICAMA

U ŠPANJOLSKOJ PROSVJED PROTIV NOVE LIJEVE VLADE 'Konačno je vrijeme da kažemo što mislimo. Ova vlada bi mogla dovesti do razbijanja države'

 AFP

Dok nova lijeva koalicijska vlada predvođena premijerom Pedrom Sánchezom ulazi u ured, deseci tisuća Španjolaca izašli su u nedjelju na ulice strahujući od mogućeg „razbijanja“ Španjolske.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) i manji lijevi Unidas Podemos u nedjelju su predstavili kralju Felipeu VI. svoje ministre nakon što su prošli tjedan tijesnom većinom dobili zeleno svjetlo u parlamentu. Za tu vladu ruku je podiglo 167 zastupnika a protiv je bilo njih 165, mahom s desnice.

Sánchez, koji je na vlasti od lipnja 2018., dobio je novi mandat jer se 18 zagovornika nezavisnosti pokrajina Katalonije i Baskije suzdržalo od glasanja. Oni nisu glasali jer im je Sánchez obećao pregovore oko budućnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku.

Deseci tisuća Španjolaca izašli su u nedjelju u koordinirani prosvjed protiv vlade u kojoj se prvi put nalazi Unidas Podemos, jedina velika stranka koja podržava referendum o nezavisnosti Katalonije.

U gradiću Talavera de la Reina, udaljenom 120 kilometara od Madrida, oko tisuću osoba sa španjolskim zastavama izašlo je pred gradsku vijećnicu.

„Dugo smo šutjeli no konačno je vrijeme da kažemo što mislimo. Ova vlada bi mogla dovesti do razbijanja Španjolske“, rekao je 50-godišnji José Moreno za Hinu tijekom prosvjeda. „Živjela Španjolska, živio kralj“, vikali su okupljeni dok su na sunčanom prohladnom danu vijorile zastave. Prosvjednici su podigli natpise na kojima je pisalo „Španjolska postoji“.

Slična okupljanja organizirale su civilne udruge, a podržala desna stranka Vox, diljem zemlje.

Premijer Sánchez je s Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC), najvećom strankom za nezavisnost Katalonije, dogovorio uspostavljanje pregovaračkog stola. No rekao je kako „Španjolska neće biti razbijena“ te da će se razgovori voditi u skladu s ustavom koji ne dopušta referendum. ERC je pak rekao da će razgovarati o svemu uključujući "samoodređenje".

„Sánchez je u rukama katalonskih i baskijskih separatista. Mi mu ne vjerujemo. Zabrinuti smo ovom situacijom“, istaknuo je prosvjednik Moreno u mjestu Talavera, u pokrajini Castilla La Mancha, kolijevci Španjolske.

U mjestu koje je ovjekovječio pisac Miguel Cervantes u romanu Don Quijote na vlasti je Sánchezov PSOE. Prosvjednici na malom trgu između kamene katedrale i gradske vijećnice najavljuju nova okupljanja "za ujedinjenu Španjolsku".

Santiago Abascal, vođa desne stranke Vox koja je na izborima u studenom postala treća politička snaga u Španjolskom, okupio je tisuće ljudi na madridskom trgu Plaza de Cibeles. I ondje su pred gradskom vijećnicom zavijorile španjolske zastave.

„Španjolska postoji i postajat će“, poručio je Abascal čija stranka ima 52 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Vox je u travnju prvi put ušao u španjolski parlament.

Španjolska je prošli tjedan dobila prvu koalicijsku vladu nakon 80 godina, a novi ministri će u ponedjeljak preuzeti svoja mjesta. Bit će to manjinska vlada jer PSOE i Unidas Podemos imaju ukupno 155 zastupnika ispod natpolovične većine od 176 mjesta. Prilikom donošenja zakona mogli bi ovisiti o manjim regionalnim strankama, poput katalonskog ERC-a i baskijskog EH Bildua, zagovornika odcjepljenja Katalonije i Baskije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:53