DRUGOSTUPANJSKA PRESUDA

U SRIJEDU PRESUDA ŠESTORKI Dragan Čović: 'Očekujem da budu oslobođeni, već su platili iznimnu cijenu, 13 i pol godina su vezani uz Haag'

 Tom Dubravec / CROPIX / Tom Dubravec

Predsjedavatelj BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, izrazio je u ponedjeljak očekivanje da će u srijedu pred Haaškim tribunalom biti oslobođeni bivši dužnosnici Herceg Bosne, istaknuvši kako drugostupanjska presuda neće negativno utjecati na položaj bosanskohercegovačkih Hrvata.

"Očekujem da Jadranko Prlić i drugi budu oslobođeni. Oni su već platili iznimnu cijenu. Trinaest i pol pol godina su vezani za Haag", rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice čelništva HNS-a BiH koje okuplja najznačajnije hrvatske političke stranke u BiH.

Čović je uvjeren kako su šestorica hrvatskih dužnosnika iz BiH nevina te da se nakon presude neće poremetititi odnosi u BiH.

"Mislim da je hercegbosanska šestorka apsolutno nevina, odnosno da su to nevini ljudi. Ta odluka, kakva god da bude, neće imati utjecaja na poziciju hrvatskoga naroda u BiH", izjavio je u Mostaru hrvatski član Predsjedništva.

Nagovijestio je kako će njegova politička stranka nakon izricanja ova presude inzistirati na okretanju budućnosti i europskom putu zemlje, nasuprot pokušajima dijela političkih snaga u BiH koje zemlju drže u prošlosti.

U srijedu će Sudsko vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije izreći presudu šestorici dužnosnika Herceg Bosne, premijeru Jadranku Prliću, ministru obrane Bruni Stojiću, načelnicima Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) generalima Slobodanu Pralju i Milivoju Petkoviću, nekadašnjem zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću i predstojniku odjela za ratne zarobljenike i razmjenu zatočenih Berislavu Pušiću. Prvostupanjskom presudom osuđeni su na kazne zatvora od ukupno 111 godina, što uključuje navodni udruženi zločinački pothvat (UZP) koji je uključivao i nekadašnje dužnosnike Republike Hrvatske, predsjednika Franju Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske generala Janka Bobetka, a čiji je cilj navodno bio etničko čišćenje od nehrvata te pripajanje dijela BiH Republici Hrvatskoj.

U ovome najopsežnijem sudskom predmetu u povijesti ICTY obrana je zatražila oslobađanje optuženih, a tužiteljstvo je inzistiralo na strožim kaznama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:04