KRIZA

U ŠVICARSKOJ OD KORONAVIRUSA PREMINULO 540 OSOBA, U NIZOZEMSKOJ 1651 Portugal ima više od 10.000 zaraženih, u svijetu više od 60.000 umrlih

Nizozemska
 ANP/AFP

U Švicarskoj je od izbijanja zaraze novim koronavirusom umrlo 540 ljudi, objavila je u subotu državna agencija za javno zdravstvo, dok je u petak bilo 484 umrlih.

Broj testiranih pozitivnih je s 19.303 u petak narastao na 20.278.

Broji smrtnih ishoda koronavirusa u Nizozemskoj je porastao za 164 i sada ih ima 1651, objavile su nizozemske sanitarne vlasti u subotu.

Nacionalni institut za zdravstvo (RIVM) je naveo da je broj zaraženih porastao za 6 posto na 16.627 u posljednja 24 sata.

Stvarni broj umrlih i zaraženih je viši od službenih podataka zbog nedostatnog broja testova na koronavirus, navodi RIVM.

Portugal ima više od 10.000 zaraženih koronavirusom

U Portugalu je u subotu zabilježeno više od 10.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom, a ministrica zdravstva Marta Temido je pozvala Portugalce na poštivanje pojačanie mjera obuzdavanja širenja zaraze pošto "još nema znakova svjetla na kraju tunela".

"Ovo nije utrka na 100 metara, ovo je dugi maraton", istaknula je Temido na konferenciji za novinare. "Ovo je vrijeme kada moramo izbalansirati strah i hrabrost, odlučno ostati kod kuće, nastaviti pomagati drugima i tražiti pomoć kada ju zatrebamo".

Portugal ima 10.524 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i 266 umrlih, a zdravstvene vlasti očekuju da će zaraza početi jenjavati krajem svibnja.

Portugal je produžio izvanredno stanje za još 15 dana i postrožio je mjere ograničenja kretanja, posebice tijekom uskrsnih praznika.

U svijetu je više od 1,1 milijuna zaraženih a u subotu je svijet prešao još jedan prag od 60.000 umrlih.

Austrija bilježi znatan pad broja zaraženih

Austrija bilježi znatno usporenje porasta broja zaraženih koronavirusom, priopćio je austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober u subotu.

"Najnoviji podaci pokazuju da mjere koje smo odabrali u Austriji pokazuju djelovanje", rekao je ministar zdravstva Rudolf Anschober (Zeleni).

On je rekao kako je sada potrebno ovaj trend "pojačati i stabilizirati" te je istodobno apelirao na građane Austrije da se i dalje, usprkos proljetnom vremenu, pridržavaju mjere smanjenja socijalnih kontakata na minimum.

"Mi sada ne smijemo ništa riskirati nego, ponukani uspjehom, nastaviti s maratonom mjera", upozorio je austrijski ministar zdravstva.

Anschober je naglasio da se tijekom predstojećih uskrsnih praznika u istoj sobi ne smije zadržavati više od pet osoba ako se ne radi o osobama koje žive u istom kućanstvu.

Dnevni porast zaraženih je u Austriji, kako je naglasio Anschober, pao na ispod deset posto u usporedbi s razdobljem prije tri tjedna kada je dnevni rast iznosi 40 posto.

Ministarstvo zdravstva je subotu javilo kako se u Austriji trenutno bilježi 11.781 zaraženi, a od posljedica koronavirusa je do sada umrlo 186 osoba.

Austrija je među prvim europskim zemljama uvela stroga pravila vezana uz ograničenje kretanja i socijalne kontakte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:10