PANDEMIJA

U svijetu potencijalno zaraženo 90 tisuća ili više zdravstvenih radnika

 AFP

Vjeruje se kako je diljem svijeta zaraženo najmanje 90 tisuća zdravstvenih radnika, a možda i dvostruko više, objavilo je u srijedu Međunarodno vijeće medicinskih sestara i tehničara (ICN).

Koronavirus je dosad usmrtio više od 260 medicinskih sestara i tehničara, priopćio je ICN i pozvao vlasti da vode preciznije zabilješke kako bi se dodatno spriječilo širenje virusa među medicinskim djelatnicima i pacijentima.

„Broj zaraženih zdravstvenih radnika je narastao s 23 tisuće na vjerujemo 90 tisuća, no to je i dalje podcijenjena brojka jer nisu uračunate sve države svijeta“, rekao je Howard Catton, izvršni čelnik ICN-a.

Broj od 90 tisuća zaraženih temelji se na podacima udruženja medicinskih sestara, vladinih brojki i medijskih izvješća iz 30 država.

ICN okuplja 130 nacionalnih udruženja i više od 20 milijuna registriranih medicinskih sestara i tehničara.

Catton je istaknuo kako je broj zaraženih zasigurno veći te da je „skandal“ da vlade sustavno ne prikupljaju i izvještavaju o zarazi zdravstvenih radnika, što ih i dodatno ugrožava.

I Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava kako države ne daju dovoljno informacija o zaraženim zdravstvenim radnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:55