KRŠENJE PROPISA

U TEHERANU ZATVORILI 547 KRČMI I RESTORANA 'Organizirali su mješovite muško-ženske zabave na kojima se pleše, to je protivno islamskim principima'

 REUTERS

Iranska moralna policija zatvorila je u subotu 547 restorana i kafića u zemlji jer se nisu pridržavali "islamskih principa", objavila je jučer policija u glavnom gradu Teheranu.

- Vlasnici kafića i restorana koji se nisu držali islamskih principa suočeni su s optužnicama, a tijekom akcije 547 objekata je zatvoreno. Uhićeno je jedanaest prijestupnika - rekao je šef teheranske policije Hossein Rahinmi, javlja Guardian.

Lokalna novinska agencija Fars javila je kako je akcija trajala desetak dana, a usmjerila se na neke, na zapadu nepostojeće prekršaje. Kafići su tako zatvoreni zbog "nekovencionalnog oglašavanja na internetu" ili "puštanja ilegalne glazbe" te razvrata.

Zabranjene zabave na kojima se pleše

- Pridržavanje islamskih običaja jedna je od glavnih misija i odgovornosti policije - objasnio je šef policije u Teheranu.

Mohammad Mehdi Hajmohammadi, čelnik teheranskog suda koji se bavi "kulturalnim zločinima te društvenom i moralnom korupcijom" pozvao je građane da SMS-om na poseban broj dojave sva saznanja o onima koji se "nemoralno ponašaju".

- Ljudi bi htjeli prijaviti one koji krše pravila ponašanja, ali ne znaju kako. Stoga smo odlučiti poboljšati suradnju s javnošću - rekao je. Građani sada tako mogu prijaviti zločine poput micanja hidžaba tijekom vožnje automobilom, održavanje "mješovitih muško-ženskih zabava na kojima se pleše" ili objavljivanja "nemoralnog" sadržaja na internetu.

Iran ima stroge islamske zakone prema kojima je zabranjen alkohol, žene smiju u javnosti pokazati samo lice, ruke i stopala, te moraju izbjegavati jarke boje na odjeći. Kako bi proveli svoje rigorozne propise, Iran je 2012. naredio kafićima instalaciju sigurnosnih kamera za nadzor gostiju, no neki su vlasnici radije zatvorili svoje radnje.

- Koliko god nas boli i nedostajat će nam naši prijatelji i svi vi koji ste s nama bili proteklih godina, uzimamo si za pravo reći da barem nismo htjeli sudjelovati u projektu Velikog Brata i nadzora svakog vašeg koraka, svake minute i svakog sjećanja od sumraka do zore - podsjetio je Guardian na Facebook status popularne krčme Prague u Teheranu koja je među onim zatvorenima još prije sedam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:01