COVID-19

U TIJEKU REPATRIJACIJA HRVATSKIH DRŽAVLJANA IZ ŠPANJOLSKE Izvanrednim zrakoplovom Croatia Arlinesa večeras će se vratiti u Zagreb

Croatia Airlines
 Boris Kovacev / CROPIX

U madridsku zračnu luku Adolfo Suárez – Barajas u subotu su počeli pristizati hrvatski državljani iz raznih dijelova Španjolske kako bi se navečer izvanrednim zrakoplovom Croatia Airlinesa vratili u Hrvatsku.

Istovremeno je u Španjolskoj umrlo od koronavirusa dodatnih 809 osoba, što je veći osmi dan zaredom da dnevno umire preko 800 pacijenata, pa se ukupan broj žrtava popeo na 11.744.

Tračak optimizma je podatak da je to najmanji broj umrlih u posljednjih osam dana.

Španjolski premijer Pedro Sánchez sastao se videokonferencijskom vezom sa svojim ministrima i šefovima zdravstvene službe i prema španjolskim medijima odlučio je produžiti izvanredno stanje za dodatnih petnaest dana do 26. travnja.

Oko 47 milijuna Španjolaca se od 14. ožujka nalazi u svojim stanovima i kućama, a dopušten im je izlazak samo u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske crpke te kako bi prošetali pse.

U ponedjeljak 30. ožujka to ograničenje kretanja je pooštreno pa stanovnici ne smiju niti na posao osim ako ne rade u nužnim poslovima poput zdravstva ili proizvodnje i distribucije hrane, struje I plina.

Hrvatski državljani počeli su autobusima i vlakovima pristizati iz svih dijelova Španjolske u madridsku zračnu luku Adolfo Suárez – Barajas. Croatia Airlines, u koordinaciji s hrvatskom vladom, iz Zagreba šalje svoj avion sa 174 mjesta u Lisabon od kuda će nastaviti put prema Madridu kako bi vratio hrvatske državljane u Zagreb.

Matej Tenčić, 24-godišnji student, od jutra se nalazi na aerodromu nakon što je noćnim autobusom stigao iz sjevernog grada Luga.

„Nema puno ljudi. Sreo sam dva dečka koji se također vraćaju“, rekao je u telefonskom razgovoru s aerodroma. „Policija cijelo vrijeme patrolira i provjerava tko kamo ide. Kafići i trgovine na aerodromu su zatvorene, koliko vidim“, dodao je na terminalu T4 s kojeg će poletjeti avion u 20 sati.

Preostala tri terminala još od ranije su zatvorena zbog drastičnog pada zračnog prometa uzrokovanog zabranom turističkih putovanja i zatvaranjem granica.

Najmanje sedam hrvatskih državljana nalazilo se u vlaku iz sjeverne pokrajine Baskije na putu prema Madridu, izvijestila je jedna od njih u poslanoj poruci zamolivši za anonimnost.

U Španjolskoj je u subotu broj inficiranih osoba porastao 5,97 posto na ukupno 124.736 zaraženih koronavirusom. Time je širenje virusa dodatno oslabilo. U petak je rast oboljelih iznosio 6,78 posto.

Iz španjolske zdravstvene službe poručili su kako izoliranje stanovništva pokazuje rezultate. Od 15. ožujka je broj oboljelih rastao dnevno oko 20 posto sve do 25. ožujka. Nakon toga je pao ispod 10 posto te se počeo smanjitvati sve do današnje stope od 5,97 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:59