COVID-19

U TURSKOJ 500 UMRLIH OD KORONAVIRUSA Gradonačelnik Istanbula predlagao je opću karantenu u gradu, ali njegov prijedlog nije prošao

 AFP

U Turskoj je broj umrlih od koronavirusa dosegnuo 500 a broj potvrđenih slučajeva zaraze gotovo 24.000, priopćio je u subotu ministar zdravstva Fahrettin Koca.

Većina slučajeva zabilježena je u turskoj gospodarskoj prijestolnici Istanbulu.

U zadnja 24 sata 76 osoba je umrlo od virusa pa je ukupan broj umrlih 501, rekao je Koca.

Usto je rekao da je u zadnja 24 sata provedeno 19.664 testiranja, što je najviše od njegova uvođenja.

Turska nastoji suzbiti širenje epidemije mjerama kao što su zatvaranje škola, prekid zračnog prometa i zabrana okupljanja.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan još nije proglasio opću karantenu stanovništva, ali je u petak naredio izolaciju od ponoći za mlađe od 20 godina. Usto je uveo obvezu nošenja maske.

Dan nakon proglašenja tih mjera, u javnosti su pojačane kontrole, napose na tržnicama i na trajektima u Istanbulu.

Na bazaru u istanbulskoj četvrti Besiktasu koji radi subotom a bio je, na veliku žalost trgovaca, neuobičajeno pust, policija i komunalni redari pazili su da svi imaju maske i da dezinficiraju ruke, provjeravajući temperaturu kupcima koji ulaze u tržnicu.

Veli Yildirim (50), prodavač povrća, misli da ove mjere "dolaze prekasno".

"Zadnji smo (koji ih uvodimo) u usporedbi s ostatkom svijeta. Ali ni to nije dovoljno. Trebalo bi uvesti opću karantenu" u Istanbulu, rekao je za France Presse.

"Da se to uvelo prije mjesec - dva dana, možda se virus ne bi toliko proširio", dodaje kupac Asuman Karaman, šezdesetogodišnjakinja.

Od subote nošenje maske je obavezno na tržnicama i u trgovinama, odlučio je predsjednik Erdogan pozivajući građane da kad izlaze van paze da od drugih budu udaljeni "tri koraka".

Gradonačelnik Istanbula, Ekrem Imamoglu, predstavnik oporbe, predlagao je opću karantenu u Istanbulu, ali njegov prijedlog nije prošao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:00