DMITRIJ MURATOV

U vlaku napadnut glavni urednik ruske Nove Gazete: ‘Rekli su mi - ‘ovo ti je za naše dečke‘‘

Nepoznati napadač bacio je na Muratova crvenu boju s acetonom zbog kojeg bi mu mogao biti oštećen vid

Sergej Muratov

 Twitter

Dmitrij Muratov, glavni urednik neovisnih ruskih novina Nova Gazeta, koji je 2021. godine nagrađen Nobelovom nagradom za mir za svoj istraživački rad i kritičko izvještavanje o ruskoj vladi, napadnut je u četvrtak u vlaku kojim je iz Moskve putovao za Samaru, piše Forbes.

Nepoznati napadač bacio je na Muratova crvenu boju s acetonom, zbog čega su ovoga zapekle oči. Fotografije koje je poslije objavila Nova Gazeta Europe, prikazuju Muratova i njegov čitav kupe u vlaku prekriven crvenom bojom.

Muratov je rekao da je napadač, prije nego ga je polio bojom, kazao: 'Muratov, evo ti za naše dečke'. Nakon napada je dobio liječničku pomoć, a zbog acetona bi mu mogao biti oštećen vid.

Muratov je dobio Nobelovu nagradu za mir 2021. zajedno s novinarkom Mariom Ressom zbog njihove borbe za slobodu medija.

22. ožujka je najavio da će prodati svoju Nobelovu medalju kako bi prikupio novac za ukrajinske izbjeglice, šest dana prije nego što je Nova Gazeta zaustavila sve svoje aktivnosti nakon službenog upozorenja ruskog medijskog regulatora Roskomnadzora.

Cenzura u Rusiji je sve jača, a kulminirala je zakonom usvojenim u ožujku koji predviđa 15-godišnje zatvorske kazne za objavljivanje onoga što vlada Rusije smatra lažnim informacijama o ratu. Nakon toga su gotovo sve neovisne novinske kuće u Rusiji prestale s radom.

Ovaj napad nije prvi napad na nekog nezavisnog ruskog novinara otkako je Rusija napala Ukrajinu: na vratima stana Alekseja Venediktova, glavnog urednika jednog nezavisnog časopisa, ostavljena je odsječena svinjska glava i natpis 'židovska svinja', objavila je prošli tjedan moskovska radio postaja Ekho Moskvy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:56