ZABORAVLJENI, IZOLIRANI I OTROVANI

U ZABAČENOM DIJELU NEPALA PRONAĐENA MRTVA TIJELA MAJKE I DVA SINA Policiji je već po mjestu radnje bilo jasno da su oni bili žrtve jezivog običaja

 
 Profimedia, Alamy

U zabačenom dijelu Nepala policija je u jednoj šupi pronašla beživotna tijela tri osobe. Poslije je otkriveno da se radi o majci i njezina dva sina, a da je uzrok smrti udisanje dima, odnosno trovanje ugljičnim monoksidom, potvrđeno je BBC-ju.

Nažalost, policajci su već po mjestu tragedije mogli izvesti zaključak što se zapravo dogodilo u drvenoj šupi. Majka i njezini sinovi zapravo su najnovije žrtve 'Chaupadija', jezivog običaja izolacije i protjerivanja Nepalki u šupu ili neku straćaru na nekoliko dana za vrijeme trajanja menstruacije.

Jadnu ženu su potjerali iz kuće, po strašnoj zimi smjestili u neku straćaru, a onda je ona u namjeri da zagrije sebe i sinove (jedan je imao 12, a drugi 9 godina) zapalila vatru. Nažalost, očito je vatra izmakla kontroli i svi su se na kraju ugušili. Također, na ženinim nogama bile su vidljive opekline.

Inače, Nepal je lani zakonom zabranio ovu jezivu tradiciju, ali u nekim zabačenim dijelovima zemlje 'Chaupadi' se i dalje uredno provodi. Razlog tome su možda i mizerne kazne od tri mjeseca zatvora i 27 dolara za sve one koji natjeraju žene da tijekom menstruacije idu u štale ili šupe.

Aktivisti već mjesecima šalju poruke zakonodavcima da pooštre zakone, ali za sada ništa od toga.

'Chaupadi' je, inače stari hinduistički običaj i prema njemu se žene za vrijeme menstruacije, kao i one koje su netom rodile, smatraju nečistima i osobama koje nose nesreću, zbog čega spavaju u šupama ili stajama.

Ondje imaju minimalnu zaštitu i pristup higijeni te se često kod njih razviju i po život opasne bolesti, a istodobno su osuđene na gotovo potpunu društvenu izolaciju.

Nerijetko ih napadnu divlje životinje ili ih siluju seoski muškarci, a u nekim slučajevima, kao i u ovom najsvježijem, jadnice se smrznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:48