ŠOK U NJEMAČKOJ

UBIJEN UGLEDNI LIJEČNIK, SIN BIVŠEG NEMAČKOG PREDSJEDNIKA Dok je držao predavanje na klinici u Berlinu, nožem ga je izbo jedan od gledatelja

Richard von Weizsäcker i Angela Merkel
 Sebastian Semmer/face to face / Face to Face / Profimedia

Na jednoj berlinskoj privatnoj klinici dogodio se krvavi napad nožem u kojemu je ubijen sin bivšeg njemačkog predsjednika Richarda von Weizsaeckera.

Dr. med. Fritz von Weizsäcker (59) je u utorak navečer nasmrt izboden nožem, a još jedan muškarac je teško ozlijeđen u napadu. Krvoproliće se dogodilo tijekom jednog predavanja, a policija je nakon napada uhitila počinitelja koji je bio jedan od posjetitelja.

Kako je policija izvijestila u srijedu ujutro, riječ je o 57-godišnjaku koji nije otprije poznat policiji.

Tema predavanja u klinici Schlosspark bila je 'Masna jetra - razlog za zabrinutost?' koju je ugledni liječnik započeo u 18 sati. Izlaganje je trajalo 55 minuta kada je iznenada u prostoriji na Odjelu za psihijatriju jedan od posjetitelja skočio i nožem izbo liječnika. Drugi posjetitelj koji se našao u blizini pokušao je pomoći dr. Weizsäckeru no napadač je izbo i njega i teško ga ranio. Posjetitelj koji mu je želio pomoći bio je policajac, koji je u privatnom aranžmanu bio na predavanju. Liječnici Klinike pokušali su reanimirati profesora, ali nažalost nije mu bilo spasa.

Prema izjava očevidaca, napadač je ćelav i nosio je tamnu pernatu jaknu.

Prof. dr. med. Fritz von Weizsäcker bio je glavni liječnik na Odjelu za internu medicinu pri Klinici Schlosspark. Dugogodišnju karijeru u medicini proveo je radeći u Freiburgu, Bostonu i Zurichu prije nego što je preuzeo dužnost na klinici u Berlinu 2005. godine.

Richard von Weizsäcker, otac ubijenog liječnika, bio je njemački predsjednik u mandatu između 1984. i 1994. godine, a njegov desetogodišnji mandat zuauvijek će ostati obilježen govorom u povodu 40. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata što ga je održao u parlamentu. Bio je to kritički osvrt na njemačku kapitulaciju koji je pogodio puls vremena i izazvao pozornost i priznanje u inozemstvu. Za vrijeme njegovog mandata došlo je i do ponovnog ujedinjenja Njemačke, no kao 'kancelar ujedinjenja' slavljen je Helmut Kohl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:50