UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Žestoki ruski napad na Ukrajinu, dijelovi raketa padaju i po susjednoj zemlji!

Ključne događaje 285. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

SU-25

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Ključni događaji:

- U tijeku je 285. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Uzbuna diljem Rusije, dronovi napali dva aerodroma

- Na snagu stupaju ograničenje cijena ruske nafte i europski embargo

- Kina kaže da će nastaviti energetsku suradnju s Rusijom nakon ograničenja cijena G7 na izvoz nafte

- Osoblje dječje bolnice u Hersonu lažiralo dokumentaciju kako djeca ne bi bila odvedena u Rusiju

- Ukrajina: Ruski vojnici sve više koriste seksualno nasilje kao oružje

- Ruske snage u nedjelju granatirale regiju Herson 46 puta


U Moldaviji pronađeni tragovi projektila, dijelovi Ukrajine ponovno bez struje

Moldavska policija priopćila je da je pronašla fragmente projektila u regiji Briceni blizu granice s Ukrajinom, javlja Reuters pozivajući se na državni informativni portal Prima Sursa, kako prenosi The Guardian.

U međuvremenu, ukrajinska državna energetska tvrtka Ukrenergo priopćila je da je njezina infrastruktura pogođena u ruskim raketnim napadima, što je uzrokovalo hitna isključenja struje.

"Dispečeri Ukrenerga rade na održavanju ravnoteže u energetskom sustavu", stoji u priopćenju. Nije navedeno koji su objekti pogođeni.


Rusi pokrenuli nove raketne napade, pod uzbunom većina Ukrajine

Ukrajina je u ponedjeljak objavila da je Rusija izvela nove raketne napade pa su u brojnim dijelovima zemlje oglašene sirene za uzbunu.

Uzbuna se čula u Kijevu i većim dijelom Ukrajine.

"Rakete su lansirane", kazao je glasnogovornik ukrajinskih zračnim snaga Jurij Ihnat, a šef osoblja u predsjedničkom uredu Andrij Jermak je upozorio ljude da "ne ignoriraju znak za uzbunu".

Za sada nema dojava o žrtvama ili materijalnoj šteti.

Na udaru ruskih snaga posljednjih je tjedana posebno bila energetska infrastruktura i stanovnici su često ostajali bez struje i grijanja.


Ukrajinska strana tvrdi da je u ratu dosad poginulo više od 91.000 ruskih vojnika

Ukrajina tvrdi da je do sada u ratu ubijeno preko 91.000 ruskih vojnika.

Navodeći ukupne borbene gubitke neprijatelja od 24. veljače do 5. prosinca, navodi se da je ubijeno 91.690 ruskih vojnika.

Dodaje se da je uništeno 5.900 borbenih oklopnih vozila i 2.924 tenka.


Bolje obučeni ruski vojnici pristižu na bojišnicu, kaže ukrajinski general

Ukrajinski general rekao je da bolje obučeni ruski vojnici sada stižu na bojišnicu nakon nedavne mobilizacije.

Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, general Oleksander Sirskii rekao je za nacionalnu televiziju da je mobilizacija povećala vojnu prijetnju Rusije u Ukrajini, ali da Moskva sada koristi puno stare opreme jer se bori s obnavljanjem svojih zaliha.

"Na istočnoj bojišnici situacija je vrlo napeta, neprijatelj svakodnevno napada naše jedinice", kazao je.

Upitan o mobilizaciji koju je Moskva naredila u rujnu, rekao je: "Takav broj osoblja povećao je prijetnju za nas i to nisu samo riječi - to su nove brigade, novi bataljuni koji su obučeni, ovo je popuna koju vojska čekala jer je bila iscrpljena. Oni koji sada dolaze imaju bolju obučenost od onih koji su ranije bili poslani na front."

General je također rekao da su, unatoč povećanoj prijetnji, ruske snage sporo napredovale oko grada Bakhmuta, jedne od glavnih borbenih zona u istočnoj Ukrajini.

Podsjetimo, Vladimir Putin naredio je u rujnu djelomičnu mobilizaciju oko 300.000 rezervista kako bi ojačao svoje snage u Ukrajini.


Uzbuna diljem Rusije, dronovi napali dva aerodroma

Dva ruska aerodroma u kojima se pripremao veliki napad na Ukrajinu pogođeni su bespilotnim letjelicama.

U zračnoj bazi Engels-2, u blizini grada Saratova na jugozapadu Rusije, dron nepoznatog podrijetla srušio se 5. prosinca u ranim jutarnjim satima. U eksploziji su oštećena dva bombardera TU-95, koji su ranije korišteni za udare na ukrajinsku infrastrukturu.

Više pročitajte OVDJE.


Japan izuzeo iz cjenovnog limita rusku naftu iz Sahalina 2

Japan je u ponedjeljak ograničio cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu u sklopu dogovora skupine G7 i Europske unije, uz izuzeće pošiljki iz projekta Sahalin 2.

Skupina sedam najrazvijenijih zemalja G7, Australija i EU odlučili su od 5. prosinca ograničiti cijene ruske nafte koja se doprema brodovima kako bi Moskvi ograničili prihod za financiranje rata u Ukrajini.

Mehanizam prijevoznicima i osiguravateljima nalaže da uskrate usluge za rusku naftu čija cijena premašuje limit od 60 dolara, uz napomenu da će se iznos mijenjati kako bi je zadržao pet posto ispod tržišne razine.

Rusija je poručila da neće prodavati naftu zemljama koje ograniče njezinu cijenu.

Japanska vlada objavila je danas da ograničila cijenu ruske nafte, izuzevši ipak iz limita pošiljke iz ruskog projekta Sahalin 2, u kojem japanske tvrtke imaju vlasničke udjele.

Odluka je donesena "kako bi se osigurala opskrba Japana energijom", navela je vlada u priopćenju.

Nove mjere bit će uvedene 5. veljače iduće godine i bit će objavljene naknadno, dodaju.


Osoblje dječje bolnice u Hersonu lažiralo dokumentaciju kako djeca ne bi bila odvedena u Rusiju

Osoblje u dječjoj bolnici u Hersonu opisalo je kako su potajno planirali spasiti bebe od ruskog zarobljavanja nakon što je grad napadnut u veljači.

Sumnjali su da su ruske snage uzimale djecu bez roditelja i slale ih u Rusiju, što je nagnalo osoblje dječje regionalne bolnice u Hersonu da počne lažirati medicinsku dokumentaciju kako bi izgledalo da su djeca previše bolesna da bi ih se ikud vodilo..

"Namjerno smo napisali lažnu informaciju da su djeca bolesna i da se ne mogu transportirati", rekla je dr. Olga Piljarska, voditeljica intenzivne njege, za Associated Press. “Bojali smo se da će Rusi saznati ali odlučili smo da ćemo spasiti djecu pod svaku cijenu.”


Kina kaže da će nastaviti energetsku suradnju s Rusijom nakon ograničenja cijena G7 na izvoz nafte

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će nastaviti energetsku suradnju s Rusijom nakon što su G7, EU i Australija nametnuli ograničenje cijena na izvoz ruske nafte.

Kina, koja je rekla da će nastaviti na temelju poštovanja i uzajamne koristi, povećala je kupnju ruske mješavine nafte Urals ove godine, izvještava Reuters pozivajući se na rusku novinsku agenciju RIA.

Vijest dolazi nakon što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Njemačka, Italija, Francuska, Kanada, SAD, države članice EU-a i Australija postigle dogovor o postavljanju gornje granice cijene barela od 60 dolara za naftu iz Rusije.


Velika promjena kod ruskih zračnih snaga

Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je novo dnevno obavještajno izvješće o stanju u Ukrajini u kojem navode kako se posljednjih mjeseci značajno smanjio broj naleta ruskih borbenih zrakoplova iznad Ukrajine.

"Ruski zrakoplovi sada vjerojatno izvode desetke misija dnevno, u usporedbi s visokim brojem od do 300 misija dnevno u ožujku", ističu obavještajci.

"Rusija je sada izgubila više od 60 borbenih aviona u sukobu, a ovome vjerojatno treba pridodati lovca Su-24M FENCER i jurišni zrakoplov Su-25 FROGFOOT koje su izgubili prošlog tjedna", navodi se u ažuriranju i ističe kako je smanjen broj naleta vjerojatno rezultat stalne visoke prijetnje ukrajinske protuzračne obrane, ograničenja sati letenja i pogoršanja vremena.

"S obzirom na to da se ruska taktika kopnenih napada uvelike oslanja na vizualnu identifikaciju i nenavođeno streljivo, ruske će zračne snage vjerojatno nastaviti s niskim brojem kopnenih napada tijekom lošeg zimskog vremena", zaključuju britanski obavještajci.


Zelenski: ‘Više sam odgovoran nego hrabar‘

Volodimir Zelenski je rekao da je "više odgovoran nego hrabar" i da mrzi iznevjeriti ljude.

U intervjuu za FT, koji ga je proglasio "osobom godine" i usporedio s Churchillom u doba društvenih medija, ukrajinski predsjednik rekao je nakon devet mjeseci borbe s Rusijom da mu nedostaje pecanje sa sinom.

"Više sam odgovoran nego što sam hrabar . . . Samo mrzim iznevjeriti ljude. Samo želim loviti šarane u rijeci Dnjepar", kazao je.


Ukrajina: Ruski vojnici sve više koriste seksualno nasilje kao oružje

Ukrajinski državni odvjetnik Andrij Kostin osudio je "drastično povećanje" seksualnog nasilja ruskih vojnika u invaziji na Ukrajinu koja još traje.

Žrtve su oba spola i svih dobnih skupina, rekao je Kostin za list njemačke medijske tvrtke Funke Media Group i francuski list Ouest-France u izjavama koje je dpa vidio prije objave u ponedjeljak.

Kostin je optužio ruske vojnike da namjerno koriste seksualno nasilje kao ratno oružje "da ponize Ukrajince".

Više pročitajte OVDJE.


Troje mrtvih i šest ozlijeđenih u eksploziji na ruskom aerodromu

Tri su osobe navodno poginule, a šestero ih je ozlijeđeno nakon što je cisterna s gorivom eksplodirala na ruskom aerodromu.

Eksplozija se dogodila u blizini grada Ryazan, jugoistočno od Moskve, javlja Reuters pozivajući se na novinsku agenciju RIA Novosti.


Ruske snage u nedjelju granatirale regiju Herson 46 puta

Ruske snage granatirale su regiju Herson 46 puta u nedjelju, ubivši jednog civila, prema visokim suradnicima ukrajinskog predsjednika.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ukrajinskog predsjedničkog ureda, iznio je tvrdnju s Telegrama kasno u nedjelju. “Tijekom dana okupatori su 46 puta granatirali područje minobacačima, tenkovima, topništvom i MLRS-om. Privatne i stambene zgrade i druge zgrade su uništene”, rekao je citirajući gradsko vijeće Hersona.

Anton Geraščenko, viši savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, rekao je da je u napadu ubijena 65-godišnja žena. To je rano jutros objavio u Telegram objavi:

Dok su žena i njezin muž prelazili Dnjepar u čamcu u Golopristanskom okrugu, Rusi su otvorili vatru iz mitraljeza. Umirovljenica je od zadobivenih rana preminula.”


U Švedskoj ubijen poznati čečenski antirežimski bloger

Poznati čečenski antirežimski bloger Tumso Abdurahmanov ubijen je u Švedskoj, potvrdio je čečenski opozicijski pokret 1ADAT. Kako javljaju, Abdurahmanova je ubila grupa ljudi. Pokrenuta je istraga ovog ubojstva, prenosi Nexta.

Abdurahmanov, žestoki kritičar čečenskog vođe Ramzana Kadirova, živio je u Švedskoj, a već je ranije bio meta neuspjelog atentata.


Na snagu stupaju ograničenje cijena ruske nafte i europski embargo

Ograničenje cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija stupa na snagu u ponedjeljak, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko iznimki.

Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućuje da se ona prodaje trećim zemljama koristeći tankere zemalja G7 i EU-a, njihove osiguravateljske tvrtke i kreditne institucije, ali samo ako se nafta prodaje ispod cijene od 60 dolara.

Budući da se ključne svjetske brodarske i osiguravateljske tvrtke nalaze u zemljama G7, ograničenje cijene moglo bi Moskvi otežati prodaju nafte za višu cijenu, ocjenjuje Reuters.

Više pročitajte OVDJE.


Ukrajinci uništili moćan ruski helikopter

Ukrajinske protuzračne snage objavile su video u kojem je prikazano kako ruše ruski helikopter Ka-52.

Navode kako je helikopter srušen 4. prosinca u poslijepodnevnim satima, navodno oko 14 sati. No, još nema neovisne potvrde ovih navoda. Helikopter su oborile postrojbe raketne protuzračne brigade Dnjepar Zračne komande Shid (Istok).

Procjenjuje se da je vrijednost Ka-52 ‘Aligatora‘ 14,2 milijuna eura, a smatra se možda i najmoćnijim borbenim helikopterom kojim Rusi raspolažu.


Zelenski pred zimu pozvao Ukrajince na ustrajnost i otpornost

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uoči nadolazeće hladne sezone apelirao je u nedjelju na ustrajnost i otpornost Ukrajinaca.

"Neprijatelj se silno nada da će iskoristiti zimu protiv nas: učiniti zimsku hladnoću i teškoće dijelom svog terora", rekao je u svojoj dnevnoj videoporuci u nedjelju navečer.

"Moramo učiniti sve što možemo da preživimo ovu zimu, koliko god oštra bila."

Izdržati ovu zimu, rekao je, znači izdržati sve.

Rusija ima prednost u raketama i topništvu, istaknuo je ukrajinski predsjednik. “Ali mi imamo nešto što okupator nema i neće imati: mi štitimo svoj dom i to nam daje najveću moguću motivaciju”, naglasio je Zelenski.

Ukrajinski narod se bori za slobodu i brani istinu, kaže. "Da bismo preživjeli zimu, moramo biti otporniji i ujedinjeniji nego ikad", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:25