TIMES JEDNOGLASNO

Ubijena Iranka Neda Soltan je osoba godine

Neda je 12, lipnja ove godine izišla na ulice Teherana u prosvjedu protiv Ahmadinejdžada
FILE - This photo dated May 2009 and provided by Caspian Makan, 37-year-old photojournalist in Tehran who identified himself as the boyfriend of Neda Agha Soltan. The photo purports to show Neda Agha Soltan whose death on a Tehran, Iran, street was captured graphically on amateur videos which were published on the World Wide Web. Iran has protested to an Oxford University college over a scholarship in memory of the slain Iranian student who became an icon of mass street protests sparked by the disputed June election. In Tehran, a small group of hard-line women demonstrated Wednesday, Nov. 11, 2009 against the scholarship in front of the British Embassy. (AP Photo/Courtesy Caspian Makan, File) EDS NOTE: THE AP CANNOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY OF THIS IMAGE - EDITORIAL USE ONLY
 AP

ZAGREB - Ugledni Times je iransku studenticu Nedu Soltan, koja je u lipnju ubijena na prosvjedima protiv predsjednika Mahmuda Ahmadinejdžada proglasio osobom godine, a glavni urednik je objasnio kako je ovo prvi put da su se svi urednici i novinari jednoglasno, bez rasprave odlučili za istu osobu.

Simbol otpora

Neda Soltan postala je simbolom borbe Iranaca protiv nepravde, a nakon smrti su je protivnici iranskog predsjednika prozvali “glasom Irana”.

Neda 12. lipnja nije izašla na izbore, ali se priključila prosvjednicima u Teheranu koji su prosvjedovali protiv načina na koji je Ahmadinejdžad izabran za šefa države i bila među onima koji su uzvikivali: “Smrt diktatoru!”.

Njezina obitelj ju je tog dana preklinjala da ostane kod kuće, no Neda je samo kazala: “Idem, makar me ubili. Nitko ne treba odustati od toga da vratimo svoja prava. Svi ostavljamo trag na ovom svijetu”.

Samo par sati nakon što je izašla iz kuće, Nedu su ubili pripadnici vladine milicije. Arash Hejazi, liječnik koji je stajao pokraj nje, vidio je kada je pala pogođena metkom, a kasnije je ispričao za novine kako mu se učinilo da je Neda, dok je ležala na cesti, htjela pitati: “Zašto?”.

Snimka mobitelom

Snimka napravljena mobitelom koja je trajala samo 40 sekundi vrlo brzo je okružila svijet i Neda je tako za manje od jednog dana postala simbolom okrutnosti jednog režima.

Postala je zaštitno lice Ahmadinejdžadove opozicije, mlada, lijepa, hrabra i moderna, a priča o njezinoj smrti postala je tako snažna da se iranski režim morao pobrinuti da umanji njezinu važnost. Obitelji su naredili da sprovod bude privatni, bez ceremonije žalovanja, a s njezine kuće su skinuli crnu zastavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2021 20:50