UTJECAJ VIRUSA NA EKONOMIJU

UBLAŽAVANJE RESTRIKCIJA U DVJEMA ČLANICAMA EU Slovačka ukida zabranu rada mnogim neprehrambenim trgovinama, slično bi mogla učiniti i Danska

 
Bratislava
 VLADIMIR SIMICEK / AFP

Slovačka vlada u ponedjeljak je oprezno ublažila poslovna ograničenja donesena u borbi protiv širenja novoga koronavirusa.

Mnoge tvrtke koje su bile prisiljene zatvoriti vrata zbog ograničenja mogu se ponovno otvoriti jer je od ponedjeljka na snazi odredba o ublažavanju štete u gospodarstvu.

Dopušteno je da ponovno s radom počnu trgovine za uređenje doma i vrtni centri s maksimumom prostora od 1000 četvornih metara, optičari, male tekstilne trgovine, trgovine biciklima te mehaničari.

Odvjetnički uredi također se mogu otvoriti.

Prije su radili samo supermarketi, ljekarne i benzinske postaje.

Kako bi mogli otvoriti trgovine, vlasnici se moraju pridržavati strogih uvjeta, s tim da broj kupaca dopušten u određeno vrijeme ovisi o veličini prodavaonice.

Tvrtke moraju također osigurati da kupci dezinficiraju ruke na ulazu te da nose rukavice. Ublažavanje ograničenja bit će "test za osjećaj odgovornosti" a može biti ukinuto bilo kad, rekao je premijer Igor Matovič.

Druge zaštitne mjere, poput obaveznog nošenja maski pri napuštanju kuće, ostaju na snazi.

Škole i vrtići ostaju zatvoreni do daljnjega.

Danska razmišlja o postupnom olakšavanju mjera nakon Uskrsa

Danska bi nakon Uskrsa mogla postupno olakšavati mjere uvedene zbog koronavirusa, ako brojke novozaraženih i smrtnih slučajeva ostanu stabilne, rekla je u ponedjeljak premijerka Mette Frederiksen.

"Ako ćemo u sljedeća dva tjedna i preko Uskrsa biti zajedno na način da smo odvojeni, i ako brojke ostanu stabilne kroz sljedeća dva tjedna, tada će vlada ponovno početi postupno, tiho i kontrolirano otvarati naše društvo, nakon Uskrsa", rekla je Frederiksen na konferenciji za novinare.

Danska ima 2733 zaražena i 77 smrtnih slučajeva do ponedjeljka poslije podne.

Ta je zemlja ograničila javna okupljanja na do deset ljudi i zatvorila škole, fakultete, vrtiće, restorane, kafiće, knjižnice, teretane i frizerske salone.

Danska je zatvorila svoje granice i propušta samo one koji isporučuju robu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:45