RASTE BROJ MRTVIH U EL PASU

UBOJICA KOJI JE U MINUTI SMAKNUO DEVET LJUDI IMAO JE 'LISTU ZA ODSTRIJEL' Bio je problematičan u školi, a sebe je opisivao kao osobu koja 'brzo uči'

ubojica Patrick Crusius
 REUTERS

Broj mrtvih u masovnoj pucnjavi u El Pasu u Teksasu narastao je na 22 pošto su dvije žrtve podlegle ranama i preminule u bolnici, a počinitelj pokolja u Daytonu, čiji se motivi još istražuju, već je prijetio "odstrelnom listom", objavila je policija u ponedjeljak.

Napadač u robnoj kući Walmart u El Pasu je Patrick Crusius, 21-godišnji bijelac iz Allena u Teksasu, za kojega će tužitelji tražiti smrtni kaznu. Savezne vlasti istražuju taj pokolj kao slučaj domaćeg terorizma.

- Učinit ćemo ono što činimo teroristima u ovoj zemlji, pružit ćemo brzu i sigurnu pravdu - rekao je državni tužitelj John Bash.

Agencija AFP podsjeća da su se u razmaku od 13 sati u SAD-u dogodile dvije masovne pucnjave: jedna u Teksasu s 22 mrtvih i u Ohiju gdje je ubijeno devet ljudi.

Među ubijenima u ta dva krvoprolića su roditelji jednog mališana, sestra napadača iz Daytona, ujak koji je posjećivao svoju nećakinju, najmanje sedam Meksikanaca... - sveukupno 31 ubijena osoba.

Prije nego što je krenuo u krvavi pohod u El Pasu, napadač je objavio svoj manifest u kojem osuđuje "invaziju Latinoamerikanaca na Teksas".

Mladi par, Jordan i Andre Anchando, u dobi od 25 i 23 godine, poginuli su u Walmartu gdje su kupovali stvari za nadolazeću školsku godinu za svoju djecu, dok je s njima bio najmlađi, dvomjesečni dječačić. On je preživio i ima nekoliko fraktura, a od metaka ga je zaštitila majka.

Jedan od heroja je 63-godišnji David Johnson koji je zaštitio svoju suprugu i 9-godišnju nećakinju.

Ubojica iz Daytona bio je problematičan

Među žrtvama pokolja u Ohiju je 22-godišnja studentica geoznanosti Megan Betts, koju je ubio vlastiti brat, 24-godišnji Connor Betts. Bila je među prvima koja je pokošena mecima iz njegove strojnice.

Načelnik policije u Daytonu Richard Biehl izjavio je da im je motiv tog masovnog ubojstva još nejasan, ali znaju da nije rasno motiviran.

Imaju puno materijala za proučiti, rekao je Biehl. Prema prikupljenim podacima, bio je problematičan u gimnaziji gdje je čak sastavio i "odstrelnu listu" s imenima učenika koje je želio ubiti ili im nauditi.

Taj je napadač ispalio 41 metak u nekoliko sekundi prije nego što je ubijen, rekao je Biehl.

Zabilježeno je da je Betts prijetio i ženama koje su odbile njegova udvaranja, prenosi CNN. Mediji prenose i to da je jednom po njega došla policija i izvela ga iz školskog autobusa.

Betts je studirao psihologiju, a sebe je opisao kao osobu koja radi "dobro pod pritiskom. Brzo uči. Vrlo ambiciozan student".

Biehl je rekao da se Betts dovezao sa sestrom i još jednom osobom ranije u večeri pokolja, ali su se razdvojili. Ta treća osoba ranjena je u pucnjavi.

Pokolji u Teksasu i Ohiju dogodili su se tjedan dana nakon što je tinejdžer ubio tri osobe strojnicom na festivalu hrane u Sjevernoj Kaliforniji, a zatim počinio samoubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:29