ČEKA SMRT

Ubojicu maloljetnice nisu uspjeli smaknuti, smiju li drugi put?

Ubojica maloljetne djevojke koji čeka na smrt 25 godina nije uspio umrijeti zbog svojih prekrhkih vena

LUCASVILLE - Može li vena spasiti ubojicu osuđenog na smrt? Čini se da bi u slučaju Romella Brooma mogla. On je dobio smrtnu kaznu zbog silovanja i ubojstva 14 godina stare Tryne Middleton koje se odigralo 21. rujna 1984. Nije trebao živ dočekati stravičnu 25. godišnjicu svog zločina, ali ga jednostavno nisu uspjeli ubiti.

Obitelj gledala mučenje

Naime, prošlog utorka je tim za egzekucije u zatvoru u južnom Ohiju nekoliko sati neuspješno pokušavao pronaći njegovu venu kako bi mu ubrizgali smrtonosnu injekciju.

Najmanje 12 ljudi provelo je preko dva sata pokušavajući pripremiti Brooma za smrt. Tehničari su uspjeli locirati nekoliko njegovih vena, ali niti jedna nije bila dovoljno jaka da primi injekciju.

- Tim je trebao testirati postupak fiziološkom otopinom, ali ona jednostavno kroz njih nije prolazila - rekla je Julie Walburn, zadužena za odnose s javnošću u zatvoru Ohio. Majka, otac i teta ubijene Tryne bili su prisutni na izvršenju ubojstva i gledali kako ubojica njihovog djeteta ne može umrijeti.

Bivši ovisnik?

Dehidracija ili prijašnja uporaba droga može dovesti do toga da su vene prekrhke. Članovi tima za smaknuće obavijestili su direktora zatvora Terryja Collinsa da Broomove vene jednostavno ne mogu podnijeti ubojitu injekciju. Collins je potom obavijestio guvernera države Ohio Teda Stricklanda koji je izdao privremeno odlaganje egzekucije.

Novi datum smaknuća ne može biti određen dok netko, poput države ili obitelji žrtve, ne uloži žalbu na Vrhovnom sudu države Ohio. Do sada to još nitko nije napravio.

- Broom ne bi smio biti smaknut, jer je država jednom pokušala i nije uspjela - naveo je Tim Sweeney, Broomov odvjetnik, pozivajući se na američki Ustav, kao i na ustav države Ohio. On se nada da će sada kazna biti pretvorena u doživotni zatvor.

Tijekom pokušaja smaknuća Broom je uboden više od 18 puta kako bi se pronašle vene i to u obje ruke i jednu nogu. Sadržaj injekcija pogađao je kosti ili mišiće.

- Bol i patnja kojoj je Broom podvrgnut 15. rujna 2009. nadmašila je ono što se tolerira američkim ustavom. To je bio oblik mučenja pri kojem je Brooma čekala polagana i bolna smrt, a ne brza i bezbolna kao što mi je obećano i na što ima pravo po ustavu ako je izvršitelj kazne država Ohio - naveo je odvjetnik.

Polagana i bolna smrt

Ohio je jedina država koja ima ustav koji zahtijeva brzo i bezbolno smaknuće. To je prvi put u povijesti te države da je smaknuće zaustavljeno i odgođeno, ali ne i prvi put da je došlo do problema s ubrizgavanjem smrtonosne injekcije.

Godine 2006. zatvorskim je dužnosnicima trebalo 87 minuta da ubiju Josepha Clarka, dok su se 2007. mučili sat vremena i 53 minute da smaknu Christophera Newtona. Prema zakonu proces smaknuća ne bi smio trajati više od 18 minuta.

Pobornici smrtne kazne skeptični su oko navoda kako je Broom pretrpio okrutnu kaznu, jer tvrde kako je jedina koja je stvarno trpjela Tyrna Middleton i njena obitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:28