VELIKA TRAGEDIJA

UBOJSTVO KOJE JE DIGLO NA NOGE AUSTRALIJU I SAD Zvala policiju misleći da je neko silovanje u blizini, a kad je prišla autu došlo je do tragedije

 
 Reuters

Protiv Mohameda Noora (32), policajca iz Minneapolisa, podignuta je optužnica za ubojstvo trećeg stupnja jer je iz vatrenog oružja ubio Australku Justine Damond (40).

Tragični incident dogodio se 15. srpnja prošle godine, a izazvao je lavinu reakcija, kako u Australiji, tako i u Americi.

Justine Damond ustrijeljena je u bizarnom slijedu događaja. Iako se zasad ne zna pouzdano što se točno dogodilo kobne noći, policijskom istragom je utvrđeno da je Damond zvala policiju nakon što je čula uznemirujuće zvukove u blizini svoga doma misleći da je riječ o silovanju.

U optužnici protiv Noora, koji se predao vlastima u utorak nakon podizanja optužnice, navodi se da je policijski automobil vozio Matthew Harrity, koji je jedini surađivao sa istražiteljima, dok su se približavali kući u kojoj je živjela Justine Damond.

Policajci su čuli buku nekoliko trenutaka prije nego što je Australka prišla njihovu automobilu. Noor je sa suvozačkog sjedala ispalio prema njoj jedan hitac i kroz otvoreni prozor pokraj vozačeva sjedala. Ustrijelio je nesretnu Justine nakon čega su obojica izašla iz vozila kako bi joj pružili prvu medicinsku pomoć, no ona je podlegla ozljedama.

U optužnici se navodi kako nema dokaza da je policajac Noor uočio prijetnju koja bi opravdala uporabu vatrenog oružja. Umjesto toga, Noor je bezobzirno i namjerno ispalio hitac sa suvozačkog sjedala, sa kojega je mogao vidjeti i čuti manje nego njegov kolega Harrity na vozačevu sjedalu.

Optužnica bi bila podignuta puno ranije da je netko od Noorovih kolega surađivao sa istražiteljima.

Prema policijskoj dokumentaciji, ubijena Australka dvaput je zvala policiju unutar osam minuta. Drugi puta je htjela javiti da policijska kola još nisu stigla te se brinula da su policajci primili krivu adresu. Dvije minute nakon drugog poziva, dvojac je stigao na mjesto poziva i nedugo potom dogodila se pucnjava.

Kada su Harrity i Noor stigli pred njezinu kuću, navodi se u optužnici, isključili su svjetla na automobilu, bilo je osvijetljeno tek mjesto pokraj vozačeva sjedala.

Policajci nisu vidjeli nikoga u dvorištu i kada su zaključili da nema opasnosti Noor je u kompjuter ukucao šifru 4, označavajući tako kraj zadatka. Harrity je kasnije objasnio kako je samo nekoliko trenutaka prije pucnjave izbrisao poziv i čekao da prođe biciklist kako bi se mogli odazvati na sljedeći poziv.

Deset sekundi kasnije Harrity je čuo neke glasove i zvukove u blizini automobila te je uspio vidjeti nečiju glavu i rame pokraj prozora. Zvukovi su sličili na nečiji šapat.

Kaže da je osoba bila udaljena od njega manje od metra, ali nije mogao vidjeti ima li oružje.

U tom trenutku je potražio svoje oružje i pritisnuo ga uz svoje rebra i usmjerio prema dolje. Kaže da je sa svoga sjedala mogao bolje vidjeti osobu nego njegov kolega Noor. Potom je začuo zvuk poput pada žarulje na pod i vidio bljesak. Pogledao je na desno i vidio desnu ruku pocijajca Noora usmerenu prema Harrityju. Nije vidio njegov pištolj, ali kada je pogledao kroz prozor vidio je Damondovu koja se s rukama držala za prostrijelnu ranu na lijevoj strani abdomena i prozborila nešto poput: 'Umirem' ili 'Mrtva sam'.

Čim je vidio njezine ruke shvatio je da nije imala oružje i izašao je iz auta.

Na mjestu incidetna nije pronađeno nikakvo oružje.

Justine Damond se iz Australije preselila u Minneapolis i prije vjenčanja uzela prezime svoga zaručnika Dona Damonda.

Rođena kao Justine Maia Ruszczyk odrasla je u Sydneyju. Diplomirala je na Sveučilištu Sydney gdje je dobila diplomu veterinara. Potom je izgradila karijeru kao duhovni iscjelitelj i trener meditacije. Dona Damonda upoznala je na radionici za neuroznanost. Zaručili su se prosincu 2014, a planirali su se vjenčati u kolovozu 2017, no nesretna je Australka ubijena mjesec dana prije planiranog događaja.

Australski mediji su opširno izvještavali o ubojstvu, nazivajući incident noćnom morom, a vijest je komentirao i najviši politički vrh.

- Ovo ubojstvo nas je sve šokiralo, neobjašnjivo je. Kako može na ovaj način biti ubijena žena u pidžami koja je tražila pomoć policije. Ovo je zaista bolan gubitak, rekao je tada australski premijer Malcolm Turnball,

Ukoliko bude proglašen krivim, Noor može dobiti do 25 godina zatvora za ubojstvo, te do 10 godina za ubojstvo bez predumišljaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:30