BAČEN I SUZAVAC

UDAR NA MEDIJE Turska policija silom zauzela redakciju oporbenog dnevnog lista

Riot police use tear gas to disperse protesting employees and supporters of Zaman newspaper in front of its headquarters in Istanbul, Turkey, early March 5, 2016. Turkish authorities seized control of the country's largest newspaper on Friday in a widening crackdown against supporters of U.S.-based Muslim cleric Fethullah Gulen, an influential foe of President Tayyip Erdogan. REUTERS/Turgut Engin/Zaman Daily EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE
 STRINGER / REUTERS

Turska policija je u petak navečer zauzela prostorije dnevnog lista Zaman nesklonog islamsko-konzervativnom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, nakon sudske odluke da taj list stavi pod nadzor, što dodatno pojačava zabrinutost za slobodu govora u Turskoj.

Policija je suzavcem i vodenim topovima rastjerala stotine ljudi koji su se okupili ispred sjedišta lista u Istanbulu i ušla u zgradu, izvijestio je novinar AFP-a. Reuters prenosi da je policija razbila ulazna vrata i da snimke pokazuju obračun sa zaposlenicima lista u zgradi.

"Ovo je mračno razdoblje za našu zemlju, našu demokraciju", kazao je glavni urednik Zemana Abdulhamit Bilici.

U petak nešto ranije, sud u Istanbulu je na zahtjev državnog odvjetnika naredio da se imenuje privremena uprava grupacije Zaman, objavila je novinska agencija Anadolija, sklona vladi.

Anadolija nije navela razlog uvođenja ovakva nadzora, ali o tome nema puno sumnje, budući da je netrpeljivost između dnevnika i režima bila očita.

Grupaciju Zaman, koja uz dnevni list Zaman posjeduje i list na engleskom Today's Zaman i novinsku agenciju Cihan, smatraju bliskom imamu Fethullahu Guelenu, bivšem Erdoganovu savezniku koji se prometnuo u njegova najljućeg protivnika nakon korupcijske afere koja je krajem 2013. privukla veliku pozornost javnosti i kompromitirala državni vrh.

Nakon te afere turske vlasti su počele provoditi čistke u policiji i u pravosuđu i kazneno goniti osobe povezane s Guelenovom mrežom te idu protiv njegovih financijskih interesa.

Odmah nakon objave pravosudne odluke, deseci novinara i zaposlenika Zamana okupili su se ispred sjedišta lista u Istanbulu, vidljivo je na snimkama koje su izravno prenošene na internetskoj stranici te medijske grupacije. "Borit ćemo se za slobodne medije", poručivala je jedna od njih.

Sjedinjene Države su preko glasnogovornika State Departmenta Johna Kirbyja izrazile žaljenje zbog "zadnje u nizu zabrinjavajućih pravosudnih i policijskih odluka turske vlade uperenih protiv medija i onih koji je kritiziraju".

Turska oporba, nevladine organizacije za zaštitu medija i mnoge zemlje već nekoliko mjeseci izražavaju zabrinutost zbog sve većeg pritiska Erdogana i njegove vlade na medije i upozoravaju na autoritaran način njegova vladanja.

Zabrinutost zbog napada na list izrazila je u petak međunarodna novinarska udruga Committee to protect Journalists iz New Yorka poručivši da on "otvara put učinkovitom gušenju ostataka kritički raspoloženog novinarstva u Turskoj".

Reporteri bez granica poručili su da je "potpuno nelegitimno i nedopustivo što je Erdogan iskoristio pravosuđe kako bi preuzeo kontrolu nad velikim novinama i eliminirao Gulenovu političku bazu u društvu".

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za Tursku Kati Piri poručila je: "Medijska grupacija Zaman ušutkana je u Turskoj, Obračun s novinarskim slobodama na žalost se nastavlja".

Amnesty International je poručio da potezi turske vlade odražavaju trajući napad na oporbene medije i da time "turski predsjednik gazi ljudska prava".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:16