POZVALI NA BOJKOT

UDRUGA 'MLADI MUSLIMANI' UOČI PARADE PONOSA U SARAJEVU 'Treba odlučnije progovoriti o tom zlu. To je neprirodno i protivno našoj kulturi i tradiciji'

 REUTERS

Udruženje Mladi muslimani iz Sarajeva nazvalo je nedjeljnu homoseksualnu paradu ponosa paradom srama i zlom te su pozvali bošnjačke političare, Islamsku zajednicu i intelektualce, te građane da je bojkotiraju, dok su potporu međunarodnih dužnosnika ovome okupljanju ocijenili neprijateljskim i destruktivnim.

U nedjelju je predviđeno održavanje prvog skupa LGBTI osoba u glavnom gradu BiH, zbog čega je angažirano 1100 policajaca, posebni snajperski timovi, zaštitari te će biti postavljene betonske zapreke uz sporedne prometnice u središtu grada kojom je predviđeno kretanje kolone.

Ovaj skup podržali su javni dužnosnici, uključujući i strane diplomate, ali ga je osudilo više udruženja. Iz udruge Mladi muslimani izrazili su očekivanje od političara da pokažu više samopoštovanja, tvrdeći da većina građana ne podupire Paradu ponosa LGBTI zajednice, za koju tvrde da uopće nije diskriminirana u BiH.

Pozvali su na snažnije angažiranje vjerskih vođa kako bi promovirali drukčije vrijednosti.

"Pozivamo našeg poglavara i vjerske velikodostojnike drugih konfesija da odlučnije progovore o ovom zlu", navodi se u proglasu i pri tome navode odredbe Kurana po kojemu se nalaže da su muslimani dužni spriječiti takve pojave.

Pozvali su se na stav vodstva Islamske zajednice u BiH iz 2015. koje je objavilo da je homoseksualnost grijeh.

Iz toga udruženja ocijenili su licemjernim potporu međunarodnih dužnosnika Paradi ponosa.

"Sigurno Vam je poznato da većina građana BiH potporu ovoj problematičnoj grupaciji doživljava kao nešto što je nametnuto, tuđe i strano i kao nešto neprirodno i protivno našoj kulturi i tradicijskim vrijednostima i zato Vaše djelovanje smatramo neprijateljskim i destruktivnim", ističe se iz udruženja Mladi muslimani.

Medijima su sugerirali da paradu ponosa nazivaju paradom srama ili s odrednicom takozvana. poručili su građanima da relevantne statistike pokazuju "da je većina osoba označenih kao pedofili i osobe spremne da napastuju djecu, istodobno i osobe homoseksualnih navika ili osobe koje takvu praksu barem odobravaju".

"Relevantne statistike pokazuju i to da su LGBT osobe sklonije upotrebi droga i narkotika, te da češće oboljevaju od depresija i psihijatrijskih poremećaja. Medicinska ispitivanja u drugim zemljama su pokazala da su 75 posto osoba oboljelih od AIDS-a i sifilisa upravo osobe s takvim sklonostima", naveli su iz udruženja Mladi muslimani te su izrazili nadu da će "uspjeti zaštiti i obraniti od promotora ovoga zla".

Potporu održavanju parade ponosa dala su izaslanstva EU u BiH, te američko veleposlanstvo čiji će veleposlanik Eric Gordon Nelson sudjelovati na tom prvom takvom okupljanju. U video poruci koju je uputio američki diplomat, koji je deklarirani homoseksualac, će sudjelujući skupu dati potporu pripadnicima LGBTI zajednice.

Dan prije održavanje homoseksualne parade u Sarajevu će se održati protuskup posvećen vrijednostima obitelji koju organizira organizacija Svjetlo koja baštini vrijednosti islama. Sudionicima ovoga okupljanja priključit će se i članovi samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:41