ANĐELA ĐIKANOVIĆ

UDRUGE TRAŽE OSLOBOĐENJE UHIĆENE CRNOGORSKE NOVINARKE 'Korištenje mlade novinarke za zastrašivanje ostalih kolega sramna je poruka vlade'

 
Arhivska fotografija
 Nikša Duper / CROPIX

Novinarske udruge u Crnoj Gori zatražile su u ponedjeljak oslobađanje kolegice Anđele Đikanović, uhićene jer je navodno širila paniku objavom vijesti da će crnogorskoj policiji za pravoslavni Božić pomagati kosovski specijalci.

Novinarka potrala Fos media uhićena je u nedjelju kasno navečer zbog objavljivanja vijesti da će policiji u osiguranju skupova za pravoslavni Badnjak i Božić pomagati kosovska jedinica za specijalne operacije ROSU.

Crnogorska vlada i policija odmah su demantirali vijest tvrdeći da se radi o "lažnoj informaciji koja ima ima za cilj uznemiriti javnost i izazvati nerede“.

Srbijanski mediji munjevitom su brzinom prenijeli informaciju s tendencioznim naslovima poput "Policija Crne Gore otkazuje poslušnost: Specijalci sa Kosova upadaju u Crnu Goru na Badnji dan?!“ i "Milo zove specijalce sa Kosova da ga brane od Srba“.

Odvjetnik Miloš Vuksanović priopćio je kako je uhićenje Đikanović (26) presedan, posebno zbog toga jer je pred tužiocem izjavila da je informaciju objavila na temelju vrlo kredibilnog izvora iz diplomatskih krugova, ne otkrivajući o kome se radi.

"Naročito imajući u vidu da u radnjama novinarke Anđele Đikanović ne postoji nijedan element kaznenog djela, da joj je stavljeno na teret da je objavljenim tekstom izazvala paniku, iako panike, kao što vidimo nema, niti je na bilo koji način narušen javni red i mir u Crnoj Gori", rekao je Vuksanović.

Hitno oslobađanje mlade novinarke zatražile su novinarske udruge ocijenjujući da se radi o zastrašivanju.

“Korištenje mlade novinarke za zastrašivanje ostalih kolega sramna je poruka vlade, koja ne traži hitnu reakciju za prebijene novinare i lažirane istrage o napadima, ali traži da nam se stave lisice jer nam je neko podvalio (ili nije) vijest”, priopćilo je Društva profesionalnih novinara Crne Gore.

I Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore prosvjedovao je zbog uhićenja Đikanović, koja je nakon skandala dala ostavku na mjesto glavne urednice Fos medije.

Od nje se ogradila uprava portala. "Napominjemo da nismo upoznati s motivom i razlogom koji stoji iza nesmotrenog postupka bivše urednice i smatramo da je načinila veliku štetu svim zaposlenim i cijeloj tvrtki", stoji u priopćenju.

Napetosti u Crnoj Gori porasle su nakon što je u posljednjim danima 2019. crnogorski parlament usvojio zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva (SPC) smatrajući da se radi o praravanu za oduzimanje crkvene imovine.

Zakon s druge strane podržava Crnogorska pravoslavna crkva koja ga vidi kao prvi veliki korak kao obnovi autokefalnosti. Zakon su, uz određene prijedloge, podržali i predstavnici Katoličke crkve te Islamske zajednice.

Usvajanju zakona prethodio je incident u parlamentu kada su zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta pirotehničkim sredstvima i napadom na predsjednika parlamenta pokušali spriječiti glasanje, nakon čega su svi uhićeni a trojica zadržana u pritvoru.

Od usvanja zakona tisuće vjernika SPC-a nakon večernjih molitvi u većini gradova Crne Gore sudjeluju u prosvjednim šetnjama, vršeći pritisak na vladu da povuče zakon ili da s predstavnicima SPC-a počne dijalog o spornim odredbama zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:04