POSTAT ĆE 'STRANI AGENTI'

UDRUGE U STRAHU 'Dodikova vlast uvodi zakone poput Putinovih'

Predloženi zakon po ocjeni nevladinih udruga posjeća na ranije usvojeni ruski zakon o nepoćudnim nevladinim udrugama koji ih tretira kao "strane agente"
 Paun Paunović/CROPIX

SARAJEVO - Dvadesetak nevladinih organizacija koje imaju sjedište na području Republike Srpske upozorile su kako vladajuća većina u tom bosanskohercegovačkom entitetu, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, priprema uvođenje zakona kojim, po ugledu na Putinovu Rusiju, kani staviti pod nadzor sve udruge čiji se rad financira inozemnim donacijama.

Narodna skupština Republike Srpske u utorak bi trebala raspravljati o nacrtu "zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija", kako je nazvan dokument zbog kojega je zabrinutost izrazilo i američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini.

Zakon u nekim svojim odrednicama, po ocjeni nevladinih udruga, posjeća na ranije usvojeni ruski zakon o nepoćudnim nevladinim udrugama koji ih tretira kao "strane agente".

Američka veleposlanica Maureen Cormack krajem prošlog tjedna izravno je, tijekom posjeta Banjoj Luci, upozorila predsjednicu vlade RS Željku Cvijanović kako su SAD zabrinute najavom uvođenja ovakvog zakona.

Udruga pod nazivom Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH u utorak je reagirala izjavom kako je riječ o "vjerojatno najgorem nasrtaju na slobodu organiziranja, udruživanja i javnog djelovanja organizacija civilnog društva u RS-u".

Uz podsjećanje kako je entitetska vlast zakonima već pokušala ograničiti slobodu javnog okupljanja, iz ove udruge navode kako je jasno da vlada RS ima na meti sve one koji kritički govore o njezinu radu.

"Kampanja sataniziranja i zastrašivanja civilnog društva od vladajućih struktura već je konstanta u RS", ističe se u priopćenju.

Jedna od organizacija koja bi bila izravno pogođena novim zakonom, ako on bude usvojen, je i Transparency International (TI), koji već godinama kritički motri postupke vlasti u RS-u, zbog čega je opetovano bila predmetom objeda i uvreda Milorada Dodika.

"Isključiva namjera te organizacije je da napravi štetu RS-u", kazao je Dodik 2008. godine nakon što je tužio TI BiH zbog ocjena da je vlada RS sklopila štetne ugovore s ruskim partnerima o privatizaciji naftne industrije u tom entitetu.

Iz bosanskohercegovačkog TI-ja upozoravaju na odredbe predloženog zakona kojima se nevladinim udrugama koje primaju donacije iz inozemstva praktično zabranjuje bavljenje politikom.

Spornim zakonom definirano je kako se one ne smiju baviti političkim aktivnostima "u cilju formiranja javnog mišljenja radi postizanja političkih ciljeva". "Jasno je da se na ovaj način organizacijama ugrožava sloboda izražavanja zajamčena člankom 10. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i ustavima BiH i RS", kazala je tim povodom glasnogovornica ogranka TI za BiH Ivana Korajlić.

Nacrt zakona osobe angažirane u ovakvim udrugama tretira kao "službenike stranog subjekta" te od svih traži dostavu detaljnih osobnih podataka, kao i da se izrijekom izjasne o nacionalnoj pripadnosti.

Zakon ulazi u detalje poput onoga da entitetskom ministru pravosuđa daje ovlasti određivati kakvo znakovlje može koristiti neka međunarodna organizacija ako se financira iz inozemstva.

Zakon se uz to odnosi diskriminatorski prema različitim organizacijama jer tretira samo one koje dobivaju donacije iz inozemstva.

"Iz ovog zakona se stječe se dojam da mi radimo za strane centre moći, i to za iste one centre moći od kojih vlada RS godinama uzima kredite i zadužuje se, što je apsurdno", kazao je novinar Aleksandar Trifunović, urednik banjolučkog portala Buka. Podsjetio je kako vlada RS već godinama izdvaja ogroman novac za financiranje različitih organizacija koje smatra podobnim, a da za to nikome ne podnosi račune.

Predstavnici oporbenih političkih stranka najavili su kako će se na parlamentu odlučno usprotiviti usvajanju spornog zakona.

Bivši predsjednik RS i sadašnji oporbeni zastupnik Dragan Čavić ovakav nacrt zakona ocijenio je dokazom "paranoje Dodikova režima".

Vlasti RS do sada gotovo da i nisu komentirale primjedbe na račun predloženog zakona. "Moramo svi biti podjednako transparentni", bio je jedini komentar entitetske premijerke Željke Cvijanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:45