OPTUŽENI ZA ISTE ZLOČINE

'UDRUŽENI ZLOČINAČKI POTHVAT NIKAD NIJE POSTOJAO' Haaški sud naredio Mladiću da svjedoči u korist Karadžića

Mladićevi odvjetnici protivili su se ovom svjedočenju, s obzirom da su Mladić i Karadžić optuženi za iste zločine, ali im se odvojeno sudi jer zbog toga što je Karadžić uhićen dosta prije Mladića
Bosnian Serb wartime leader Radovan Karadzic appears in the courtroom for his appeals judgement at the International Criminal Tribunal for Former Yugoslavia (ICTY) in The Hague, The Netherlands, on July 11 2013. AFP PHOTO/ POOL/MICHAEL KOOREN
 AFP

Na zahtjev Radovana Karadžića, Haaški sud je izdao nalog Ratku Mladiću da u siječnju 2014. počne svjedočiti kao svjedok Karadžićeve obrane. Mladićevi odvjetnici protivili su se ovom svjedočenju, s obzirom da su Mladić i Karadžić optuženi za iste zločine, ali im se odvojeno sudi jer zbog toga što je Karadžić uhićen dosta prije Mladića.

"Mladić je u jedinstvenom položaju da svjedoči o tome kakve je informacije prosljeđivao Karadžiću o mnogim događajima iz optužnice. Zato smatramo da postoji osnova da ga se pozove", naveo je predsjedavajući sudac O-Gon Kwon, prenosi Birn. Karadžić je tražio da Mladić svjedoči u njegovu korist da nikada nije postojao plan vojske i policije Republike Srpske o proganjanju nesrpskog stanovništva.

- Mladić, kao komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, svjedočit će o tome da udruženi zločinački poduhvat iz optužnice nikada nije postojao i da me nikada nije obavijestio da su zatvorenici iz Srebrenice ubijani - rekao je Karadžić. Mladić je ranije odbijao svjedočiti, ističuči da mu zdravstveno stanje to ne dozvoljava, a i da bi u slučaju da na to bude prisiljen, bilo prekršeno njegovo pravo da sam sebe ne tereti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:29