ŽRTVA ONLINE PROPAGANDE

UGLEDNA NOVINARKA ZADALA UDARAC RUSKIM TROLOVIMA Pisali su da je narkomanka, prijetili joj smrću, rugali joj se na Youtubeu, a onda im se osvetila

 
Jessikka Aro
 Instagram

Finski sud osudio je osnivače proruske internetske stranice MV-Lehti na 22 mjeseca zatvora pod optužbom klevetanja i zanemarivanja.

Utvrđeno je kako je MV-Lehti objavljivao uvredljivi sadržaj o istraživačkoj novinarki Jessikki Aro. Ilja Janitskin i još dvojica novinara moraju platiti 136.000 eura odštete.

Zbog svojih tekstova o ruskoj online propagandi i tvornicam trolova bila je metom hejterske kampanje koju je pokrenuo poznati desničarski, antimigrantski , proruski portal.

Jessikka Aro je novinarka finske nacionalne televizije YLE. Prije četiri godine započela je istragu o ruskoj tvornici trolova, kako se naziva tajna organizacija u Rusiji, koja širi manipulacije putem interneta. MV-Lehti je objavio nekoliko uvredljivih priča o njoj, a u jednome su je članku nazvali narkomankom.

Aro je također primila prijetnje smrću, rugali su joj se na Youtubeu, bila je žrtva uvredljivih memea, a privatne informacije poput adrese stanovanja, liječničkog kartona, broja telefona i mjesta na kojima se kreće objavljeni su na internetu.

Nakon povratka s godišnjeg odmora na Tajlandu, doznala je da su njezine fotografije kako pleše u noćnom klubu objavljene na internetu uz uvredljive komentare.

- Mislila sam da je s tim gotovo, ali postajalo je sve gore i gore. Čak su i moji prijatelji počeli lajkati te sramotne članke o meni i komentirati, izjavila je za Deutche Welle.

Portal HBL je objavio kako je Johan Bäckman, novinar MV-Lehtija, navodno prijetio Jessikki Aro. On je suspendiran na godinu dana zbog grubog zanemarivanja.

Sud je presudio da je širenje negativnih komentara o istraživačkoj novinarki pridonijelo trolanju, javlja YLE.

Prije četiri godine Aro je primijetila da se lažni profili koji šire propagandu šire na društvenim mrežama, poput Facebooka, Vkontaktea i Twittera, po određenom uzorku i željela je istražiti kakvog utjecaja imaju na finske korisnike.

Počeli su isplivavati dokazi o propagandnoj mašineriji pod budnom paskom vlasti u Krmelju koja pokušava progurati proruske ideje preko Twitter botova, odnosno automatskih profila. Jessikka Aro za svoj novinarski rad osvojila je veliki finsku nagradu za novinarstvo u ožujku 2016. godine.

Ruska vlada odbacuje navode o uporabi mreže botova ili internetskih alata za širenje propagandnih poruka.

Prema pisanju New York Timesa, Ilja Janitskin odbacuje bilo kakvu povezanost s Rusijom, dok se Johan Bäckman redovito pojavljuje u ruskim medijim i poznati je simpatizer ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:53