PRIKRIVANJE INFORMACIJA?

UGLEDNI MEDIJ OBJAVIO BOMBASTIČNU VIJEST: 'XI JE OSOBNO OD WHO-a TRAŽIO DA ODGODI UPOZORENJE O KORONAVIRUSU' Iz WHO-a tvrde: 'Nije bilo tog poziva'

 
Tedros Adhanom Ghebreyesus i Xi Jinping
 Sputnik via AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) demantirala je medijska izvješća u kojima se tvrdi da je kineski predsjednik Xi Jinping u siječnju osobno nazvao glavnog direktora WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa i u razgovoru od njega zatražio da odgodi globalno upozorenje vezano uz koronavirus.

Informaciju je jučer u javnost pustio njemački Der Spiegel citirajući izvještaj njemačke obavještajne službe (BND) u kojem, prema njihovim tvrdnjama, stoji da je Kina nagovarala WHO da odgodi izdavanje upozorenja.

Navodi se da su Xi i Tedros razgovarali 21. siječnja, a tijekom poziva je kineski predsjednik navodno od šefa WHO-a tražio da informaciju o transmisiji virusa s čovjeka na čovjeka prešuti te da odgodi upozorenje o mogućoj pandemiji.

- BND procjenjuje da je svijet zbog kineske sigurnosne politike izgubio četiri do šest tjedana borbe s koronavirusom, stoji u izvješću Der Spiegela.

Iz WHO-a poručuju da se radi o neosnovanim i neistinitim tvrdnjama te da telefonskog poziva između Xija i Tedrosa nikad nije bilo.

- Ne samo 21. siječnja, predsjednik Xi i dr. Tedros nikad nisu pričali telefonskim putem. Takva netočna izvješća umanjuju napore WHO-a i cijelog svijeta u borbi protiv pandemije, reagiraju iz WHO-a.

WHO je u subotu podsjetio da je Kina potvrdila transmisiju koronavirusa s čovjeka na čovjeka 20. siječnja, a da je ta organizacija dva dana kasnije objavila kako se iz prikupljenih podataka može zaključiti da "u Wuhanu postoji transmisija s čovjeka na čovjeka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:49