NEMA OPUŠTANJA

UGLEDNI POLITIČKI PORTAL DONOSI OPŠIRNU ANALIZU Ovo je šest kriznih žarišta koji bi vodećim europskim političarima mogli pokvariti ljetovanje

 
 REUTERS

U kolovozu, najtopliji mjesecu u godini, i europski političari poput ostalih građana najčešće koriste za godišnji odmor, pa tako i u europskoj politici često vlada zatišje. No nije uvijek tako.

Neočekivane političke krize, oružani sukobi ili financijske gungule često poremete ljetovanje političkih lidera.

Grčki financijski kolaps 2015. europski su lideri uspjeli razriješiti tik pred odlazak na godišnji odmor, no nisu bili te sreće kada je u pitanju bio rat Izraela i Hezbollaha 2006., ruska invazija na Gruziju 2008., te ekonomske trzavice u kolovozu 2008. koje su dovele do globalne financijske krize.

Europski politički portal Politico izdvojio je šest kriznih žarišta u Europi koji imaju potencijal izbiti u prvi plan europske političke mape idućih tjedana.

POLJSKA

Europska komisija već je izrazila nezadovoljstvo vladinim planovima o reformi pravosuđa za koje EU vjeruje da će ugroziti neovisnost poljskog sudstva.

Naime, poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao je zakon kojeg je usvojila vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) i koji ministru pravosuđa daje ovlasti da imenuje i smjenjuje čelnike općih sudova u državi. Ukoliko ovaj potez izazove masovne prosvjede građana i oštru reakciju policije ili prekomjernu uporabu sile, velike su šanse da bi mogla reagirati i Europska unija.

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans rekao je u srijedu da se jako približavamo trenutku pokretanja Članka 7, koji propisuje da se državi koja krši vladavinu prava može oduzeti pravo glasa unutar Europske unije. To je najstroža kazna koju EU može propisati nekoj članici i dosad još nije bila korištena.

ITALIJA

Već treće ljeto zaredom u Europu se očekuju priljev stotina tisuća imigranata sa Bliskog istoka i Afrike. Iako je EU postigla dogovor s Turskom, Afganistanom i nekoliko afričkih država kako bi smanjila broj dolazaka izbjeglica na Zapad, brodovi i dalje pristižu, osobito u Italiju.

Imigranti su najosjetljivije političko pitanje u Europski. Imaju potencijal srušiti vladu i odrediti smjer izbornih kampanja u Njemačkoj i Austriji.

Eventualni teroristički napad u koji bi bili uključen imigranti ili novo masovno utapanje moglo bi dodati ulje na vatru ionako zaoštrene debate o tom pitanju.

Ukoliko građanski rat u Siriji promijeni smjer ili turski predsjednik Erdogan odluči zaoštriti napetu retoriku s Njemačkom suspendiranjem sporazuma o izbjeglicama s EU-om, mogla bu se ponoviti 2015. godina kada su milijuni migranata izabrali balkansku rutu za put do Njemačke i drugih zapadnih zemalja.

EU je već pripremio teren za moguće komplikacije. Juncker je obećao Italiji dodatnih 100 milijuna eura kako bi lakše podnijela ljetni priljev imigranata. Ministri su također pristali na produljenje Operacije Sofija, u sklopu borbe EU-a protiv trgovine ljudima i oružjem na Sredozemlju do kraja 2018.

LONDON

Parlamantarna većina Theresa May mogla bi se rastopiti na ljetnim vrućinama. Britanska premijerka održala se na vlasti nakon tijesne izborne pobjede sklapanjem sporazuma sa sjevernoirskim unionistima.

To miriše na probleme. Ukoliko bi 15 ili više zastupnika, koji su u povjerenju novinarima rekli da su spremni pokrenuti glasovanje o nepovjerenju vladi, odlučilo okenuti ploču, Theresa May mogla bi se ekspresno vratiti s godišnjeg odmora u Švicarskoj i Italiji.

Pad vlade Therese May mogao bi promijeniti putanju Brexita, najkompleksnije političke agende...

Ipak, potrebno je 48 glasova zastupnika za opoziv čelnika Konzervativne stranke. Malo je vjerojatno da bi se to moglo dogoditi u kolovozu, a parlament ne zasjeda prije rujna. Položaj premijerke May mogao bi biti ugrožen učestalim napadima zastupnika i ministara te joj oslabiti sposobnost vladanja uoči sabora konzervativaca u rujnu.

EU s druge strane želi stabilnu britansku vladu s kojom može pregovarati.

KATALONIJA

Vladajuća koalicija u španjolskoj pokrajini Kataloniji objavila je nedavno da će referendum o samoodređenju koji namjerava organizirati u listopadu odmah ići u primjenu te da će smjesta proglasiti nezavisnost ako pobijedi.

Vlada u Madridu ne gleda blagonaklono na ovakve poteze te je zaprijetila da će cijeli slučaj predati sudu. Malo je vjerojatno da će netko odstupiti. Možemo očekivati oštri verbalni rat, masovne ulične prosvjede kako se bude približavao dan referenduma i mogućnost izlaska vojske na ulice.

Europska komisija zasad nije komentirala katalonsko pitanje zbog opasnosti da bi se izjava mogla preuveličati. No događanja u Kataloniji bit će detaljno praćena u Bruxellesu, uključujući obzirom na flamansku manjinu u Belgiji, Škotsku u Ujedinjenom kraljevstvo, Baskiju ...

UKRAJINA

Ratovanje u Ukrajini nosi sve veće žrtve u zadnje vrijeme. Francuska i Njemačka nisu uspjele pridobiti Rusiju da pristane na provedbu sporazuma iz Minska pa su pobunjenici u istočnoj Ukraini, uz potporu Rusije, proglasili nezavisnost od Kijeva.

Zašto je to važno? Bijela kuća ozbiljno razmišlja o prodaji oružja ukrajinskoj vladi, rekao je u utorak novi američki posebni izaslanik Kurt Volker. To bi moglo značiti novu eskalaciju sukoba na istoku Europe.

Nova ratna buktinja u Ukrajini zasigurno bi prisilila mnoge vodeće političare na naprasni prekid ljetovanja. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko česti je gost Bruxellesa i zasugurno bi najprije ondje potražio pomoć.

HIMALAJI

U tijeku je oštri verbalni rat između Pekinga i New Delhija zbog spornog teritorija na visoravni Doklam, koji svojataju Kina i Butan.

Prije nekoliko dana Kina je upozorila Indiju da "ne izaziva sreću" potcjenjivanjem odlučnosti Pekinga da sačuva ono što smatra suverenim kineskim teritorijem, čime su nastavljene tenzije između dva susjeda oko sporne teritorije na Himalajima. Istaknuli su spremnost da obrane teritorij po svaku cijenu.

Kina i Indija ljutiti su geopolitički suparnici koji posjeduju nuklearno naoružanje. Nijedna strane ne bi imala koristi od sukoba, ali također nijedna nije spremna popustiti u ovom zasad verbalnom sukobu.

Dvije zemlje već su ratovale, davne 1962. godine, zbog još jednog dijela na himalajskoj granici. Novi oružani sukob nije isključen. Bruxelles je u ovom slučaju vrlo zabrinuti promatrač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:45