ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI

UHIĆEN BIVŠI ČASNIK VOJSKE BOSANSKIH SRBA Bošnjačke zatvorenike je tijekom rata koristio kao živi štit, optužen je za ubojstvo najmanje 20 ljudi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.10.2019. u 14:15

Dado Ruvić / Ilustracija / REUTERS

 

Bivši časnik vojske bosanskih Srba Miladin Trifunović uhićen je u srijedu po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje ga tereti za ratne zločine, potvrđeno je u sjedištu tog tužiteljstva u Sarajevu.

Trifunović (63) je bio zapovjednik Vogošćanske brigade vojske bosanskih Srba, a pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su ga u mjestu Sokolac na Romaniji, gdje živi nakon rata.

Tužiteljstvo BiH tereti ga za zločine protiv čovječnosti počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja sarajevskih općina Vogošća i Ilijaš tijekom 1992. godine.

Osumnjičen je da je po zapovjednoj liniji odgovoran za ubojstva i smrtna stradanja te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja nezakonito zatočenih osoba.

Te su zatočenike vojnici kojima je zapovijedao Trifunović odvodili kao "živi štit" i na prisilne radove na crti bojišnice, što je rezultiralo ubojstvima najmanje 20 osoba, ranjavanjem i teškim tjelesnim ozljedama još najmanje  20 zatočenika, kao i zlostavljanjem njih nekoliko desetaka.

Trifunović je sada pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo