LET TWA 847

UHIĆEN JEDAN OD SUDIONIKA KRVAVE OTMICE AVIONA PO KOJOJ JE SNIMLJEN KULTNI FILM S CHUCKOM NORRISOM Bježao gotovo 35 godina, a pao u turističkom raju

 
Dvije Libanonke izlaze iz zrakoplova TWA nakon što su ga očistile dok jedan od otmičara stoji na samom ulazu u zrakoplov
 REUTERS

Libanonac (65) osumnjičen da je umiješan u otmicu američkog zrakoplova tvrtke Trans World Airlines (TWA) 1985. godine uhićen je u četvrtak u Grčkoj, piše BBC. Neimenovani muškarac uhićen je na otoku Mikonosu kada se iskrcavao s kruzera.

Sustav za kontrolu putovnica djelatnicima granične policije pokazao je da ga traži Njemačka.

Let TWA 847 bili su oteli otmičari za koje se vjerovalo da pripadaju islamističkoj skupini Hezbollah, što su oni u tom trenutku zanijekali. Tijekom otmice ubijen je 23-godišnji ronilac američke mornarice Robert Dean Stethem.

Njemačka je za 65-godišnjim Libanoncem izdala tjeralicu zbog spomenute otmice zrakoplova, ali i zbog još jedne otmice koju je počinio 1987. godine.

Muškarac se trenutno nalazi u grčkom zatvoru visoke razine sigurnosti. Kako piše Reuters, tamo će boraviti sve dok Njemačka potvrdi da je on doista osoba s tjeralice.

Sumnjivac je navodno dvije godine nakon otmice bio uhićen u Njemačkoj, gdje mu se i sudilo, no kasnije je razmijenjen s dva Nijemca koji su oteti u Bejrutu u Libanonu.

Let TWA 847 iz egipatskog Kaira za američki San Diego, sa zaustavljanjima u Ateni, Rimu, Bostonu i Los Angelesu, otet je 14. lipnja 1985. odmah nakon polijetanja iz Atene te prisilno prizemljen u Bejrutu.

Stotinu pedeset i tri putnika te članova posade otmičari su kao taoce držali 17 dana, a tijekom zatočeništva su ih svezali i tukli te tražili da se stotine libanonskih šijita pusti iz izraelskih pritvora.

Kada pritvoreni šijiti nisu pušteni, otmičari su ubili Stethema i njegovo tijelo bacili na pistu bejrutske zračne luke.

Otmičari su nakon toga počeli puštati taoce.

Prema podacima FBI-ja, najmanje četiri osobe sudjelovale su otmici leta TWA 847.

Mohammed Ali Hamadei uhićen je u njemačkoj 1987. godine te se nakon što je 2005. godine pušten vratio u Bejrut.

Imad Mughniyeh ubijen je 2008. godine u bombaškom napadu u Damasku.

Hassan Izz-Al-Din i Ali Atwa su uspjeli pobjeći.

- UNDATED FILE PHOTOS - showing three men listed as some of the
REUTERS

Film "The Delta Force" iz 1986. godine redatelja Menahema Golana s Chuckom Norrisom u glavnoj ulozi baziran je na otmici leta TWA 847.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:52