PRATITE UŽIVO SVE O UHIĆENJU

UHIĆEN RATKO MLADIĆ! Tadić: Skinuli smo ljagu sa Srbije i srpskog naroda

Uhićen je u selu Lazarevu kod Zrenjanina. Koristio se lažnim dokumentima na ime Milorada Komadića. Agentima BIA-e odmah je priznao: ja sam Ratko Mladić
Beograd, 210206.ARHIVSKA FOTOGRAFIJARatko Mladic i Radovan Karadzic.Foto: Matija Kokovic / CROPIX
 Matija Kokovic / CROPIX

NOVO >>>>>>> 23:07 Mladićev Odvjetnik izjavio je da Mladić na saslušanju nije mogao sastaviti rečenicu.





- Ratko nije mogao sastaviti ni cijelu rečenicu, teško govori i teško se kreće, a na sud je došao sa punom vrećicom lijekova. Ignorirao je pitanja suca i okretao se ka Bruni Vekariću koji mu je očito vrlo antipatičanu - rekao je Miloš Šaljić.





Mladić je priznao da je u trenutku hapšenja kod sebe imao dva pištolja, ali nije hteo da ubije djecu koja su došla da ga uhite.

21:40 Koordinator vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen izjavio je večeras Tanjugu kako nitko od pripadnika službi sigurnosti i policije neće uzeti niti cent od 10 miliona dolara nagrade koja je predviđena za informaciju koja bi vodila uhićenju Ratka Mladića.

21:35 Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić rekao je kako je istražni sudac Milan Diplarić pokušao razgovarati sa Mladićem, no haški optuženik nije sposoban za komunikaciju.

Istražni sudac nije uspio dobiti osobne podatke o Mladiću.

Prema Šaljićevim riječima, Mladić je na saslušanju govorio ne povezano. Dodao je kako će ga tek večeras pregledati liječnici, te kako to nije učinjeno ranije.

Šaljić je rekao da je Mladić svjestan da je uhićen i gdje se nalazi, kao i da je rekao da ne priznaje Haški tribunal.

20:53 - Saslušanje haškog optuženika Ratka Mladića, koje je počelo oko 19.30 sati, prekinuto je na Specijalnom sudu u Beogradu jer se optuženik osjećao vrlo loše. Ispitivanje je odgođeno za sutra.

Blic saznaje kako osumnjičeni ratni zločinac nije mogao suvislo govoriti o svojim osobnim podacima.

20:52 Ratko Mladić nije koristio drugi identitet. Kod sebe je imao svoju osobnu iskaznicu, kojoj je istekao rok valjanosti, izjavio je srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

20:50 Predsednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je Ratko Mladić prilikom uhićenja imao kod sebe dva pištolja, ali da nije pružao otpor

20:00 Radio Televizija Srbije objavila je prve snimke uhićenog Ratka Mladića u hodniku Specijalnog suda u Beogradu.

19:45 Kako saznaje Blic u Specijalnom sudu u 19.30 sati počelo je saslušanje Ratka Mladića.

19:20 - Ratka Mladića su po dolasku u Specijalni sud pregledali liječnici Okružnog zatvora. Blic saznaje kako je haški optuženik vrlo teško zdravstvenog stanja.

- Ipak, on je svega svjestan i komunikativan - izjavio je izvor za Blic.

Iako su srpski mediji ranije izvijestili da Mladić zbog moždanog udara ne može pomjerati jednu ruku, izvor lista Blic tvrdi da su Mladiću pokretne obje ruke.

17:15 - Blic piše da je Ratko Mladić pri uhićenju agentima BIA odmah priznao svoj pravi identitet. Podsjetimo, uhvaćen je s lažnim dokumentima koji su glasili na ime Milorada Komadića.

17:06 - Ratko Mladić uhićen je u kući svoga rođaka B.M. (59), ustvrdio je u izjavi za Tanjug očevidac uhićenja koji je želio ostati anoniman.

Prema pisanju dopisnika Tanjuga, prvi susjed Mladićevih bio je u kući u trenutku uhićenja Mladića i njegova rođaka te dodaje kako je haškom optuženiku pomogao da se obuče.

Kako saznaje B92, Mladić se nije opirao uhićenju, bio je vrlo kooperativan.

16:50 Blic saznaje da je Ratko Mladić nedavno imao najmanje jedan moždani udar. Njegovo zdravstveno stanje je teško. Od posljedica moždanog udara, ne može pomicati ruku.

Blic također piše kako Mladić ima problema s bubrezima. Navodno će ga u zgardi Specijalnog suda pregledati liječnik.

16:35 Haški optuženik Ratko Mladić sproveden je danas poslijepodne oko 16 sati u zgradu Specijalnog suda u Beogradu, gdje će mu biti pročitana optužnica.

Kolona automobila, koja je stigla iz sjedišta Sigurnosno-informativne agencije (BIA) na Banjici, ušla je u dvorište Specijalnog suda oko 16 sati.

Slijedi saslušanje Ratka Mladića kod istražnog suca.

Mladiću će biti pročitana optužnica, nakon čega će Viši sud u Beogradu odlučiti o njegovom izručenju Haškom tribunalu. Na tu odluku Mladić ima pravo žalbe, a konačnu odluku o izručenju donijet će Ministarstvo pravde.

15:55 B92 piše kako je vidno ostarjelom Ratku Mladiću, koji se u Lazarevu predstavljao kao Milorad Komadić, oduzeta jedna ruka. Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je danas kako sada čekaju da se Ratko Mladić izjasni o optužnici. On je istaknuo da najranije kada Mladić može biti izručen je ponedeljak, a najkasnije srijeda.

14:58 Kako B92 saznaje , Ratko Mladić nije bio prerušen, nije imao bradu, veoma je ostario, a prilikom hapšenja je bio vrlo kooperativan.

14:27 - Mještani Lazareva su kazali kako je akcija provedena oko 5:30 sati ujutro i da je bila toliko brza i uspješna da oni nisu apsolutno ništa primjetili.

14:11 Mladić je već u zrakoplovu koji leti prema Hagu, neslužbeno saznaje RTS.

13:57 Radmilo Stanišić, predsjednik Mjesne zajednice Lazarevo, kaže za B92 da su mještani iznenađeni i da on nije čuo za ime Milorad Komadić, pod kojim se haški bjegunac krio. On je novinaru B92 rekao da su mještani jutros primijetili nekoliko policijskih vozila, ali da su mislili kako je riječ o nekoj rutinskoj kontroli.

13:19 U ime Republike Srbije obavještavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić. U akciji koju su izvele koordinirano BIA i Služba za otkrivanje ratnih zločina. Proces izručenja je u tijeku. Želim da čestitam svim pripadnicima akcijskog tima za nacionalnu sigurnost koji je svakoga dana, svakoga sata, svake minute intenzivno radio na otkrivanju svih optuženih za ratni zločin. Ovim je potvrđeno da je RS u potpunosti surađivala s Haškim sudom, rekao je Boris Tadić.

- Okončali smo jedan težak period naše povijesti i skinuli ljagu sa Srbije i pripadnika srpskog naroda gdje god da žive. Akcija je pokazala da smo učinili našu zemlju sigurnom i osigurali vladavinu prava. Naš rad je osigurao da Srbija podigne moralni kredibilitet u međunarodnoj javnosti.

- Dobro je za Srbiju da je i ova stranica povijesti zatvorena. Vjerujem da su sada otvorena sva vrata za članstvo Srbije u EU. Detalje hapšenja vam neću otkriti, o tome će vam govoriti ljudi iz BIA-e - rekao je predsjednik Srbije. Potvrdio je da je uhapšen na tlu Republike Srbije.

- Ovim se ne završava istraga u Srbiji o tome tko je sve pomagao Ratka Mladića te je li mu pomagao netko iz institucija države - rekao je Tadić istaknuvši da istraga o Goranu Hadžiću također ide dalje.

- Ne očekujem da će Srbija zbog ovoga zapasti u političku nestabilnost, a svatko tko pokuša tako nešto bit će uhapšen i gonjen, rekao je Tadić, odgovarajući na pitanje očekuje li nerede poslije hapšenja Mladića.

- Znamo da moramo uhapsiti Gorana Hadžića, koji je posljednja obveza Republike Srbije. Učinit ćemo sve što je moguće da ga isporučimo Haagu. Pozivam ga da surađuje sa srpskim sigurnosnim snagama. Ispunit ćemo svoje obaveze.

Kada se može očekivati transfer u Haag? To je sada na sudskim institucijama. Čim je uhapšen, započet je proces izručenja.

13:05 Mladić je uhićen u selu Lazarevo kod Zrenjanina, javlja RTS.

12:50 Srpska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) Mladića je uhitila prije pet sati, javlja Blic. On se trenutno nalazi u prostorijama BIA-e na Banjici. Kako Blic saznaje, u toku je pretres kuća rođaka Ratka Mladića u Zrenjaninu.

12:25 Radio-televizija Srbije neslužbeno saznaje da je osoba koja je uhapšena pod imenom Milorad Komadić odbjegli haški optuženik Ratko Mladić.

12:10 >>>> Predsjednik Srbije Boris Tadić za 13 sati sazvao izvanrednu konferenciju za novinare, javlja B92. . B92 dodaje kako je za DNK analizu potrebno tri dana.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

BEOGRAD - Jutarnji.hr upravo je saznao da je Specijalna postrojba MUP-a Srbije u tajnoj operaciji prije nekoliko sati na teritoriju te države uhitila stanovitog Milorada Komadića. Iz policijskih izvora u Beogradu doznajemo da bi se vrlo lako moglo dogoditi da je uhićen zapravo Ratko Mladić, odbjegli ratni zločinac.

Uhićenje je navodno uslijedilo nakon dojave da Komadić raspolaže nekim identifikacijskim oznakama Ratka Mladića kojem je i fizički vrlo sličan.

U uhićenje starijeg muškarca koji se predstavlja kao Milorad Komadić uključeno je i specijalno Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije.

Nakon uhićenja Komadiću je uzet uzorak DNK koji je predan na analizu te će se ubrzo saznati je li doista riječ o najtraženijem ratnom zločincu iz Srbije.

Jutarnji će o svemu izvještavati i dalje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:52