PRIJETNJA ZA SIGURNOST

UHIĆEN RUS OSUMNJIČEN ZA CYBER NAPAD U ESTONIJI 'Spriječili smo ozbiljnu štetu, planirao je napad na naše institucije'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.11.2017. u 19:29

Participants are silhouetted as they pass through the IOT (Internet of Things) Village during the Def Con hacker convention in Las Vegas, Nevada, U.S. on July 29, 2017. REUTERS/Steve Marcus - RTS19OVQ
Steve Marcus / REUTERS

Estonsko glavno tužiteljstvo objavilo je u utorak uhićenje ruskog državljanina, osumnjičena da radi za rusku saveznu službu sigurnosti FSB i priprema cyber napad na institucije te baltičke države.

"Sada možemo reći, ali bez iznošenja detalja, da smo uspjeli spriječiti ozbiljnu štetu", izjavila je glavna tužiteljica zadužena za istragu Inna Ombler u priopćenju.

Ombler je dodala da aktivnosti osumnjičenog nisu povezane s nedavnom prijetnjom po sigurnost elektronskih identifikacijskih iskaznica koja je pogodila tu zemlju s 1,3 milijuna stanovnika, poznatu po tehnološkom napretku.

U svibnju je Rusija protjerala dva estonska diplomata kao odgovor na sličnu akciju u Estoniji. U srpnju litavski sud osudio je ruskog sigurnosnog dužnosnika na 10 godina zatvora jer su ga tužitelji optužili da je pokušao prisluškivati kuću predsjednice Dalije Gribauskaite.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo