PRIJETNJA ZA SIGURNOST

UHIĆEN RUS OSUMNJIČEN ZA CYBER NAPAD U ESTONIJI 'Spriječili smo ozbiljnu štetu, planirao je napad na naše institucije'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.11.2017. u 19:29

Participants are silhouetted as they pass through the IOT (Internet of Things) Village during the Def Con hacker convention in Las Vegas, Nevada, U.S. on July 29, 2017. REUTERS/Steve Marcus - RTS19OVQ
Steve Marcus / REUTERS

Estonsko glavno tužiteljstvo objavilo je u utorak uhićenje ruskog državljanina, osumnjičena da radi za rusku saveznu službu sigurnosti FSB i priprema cyber napad na institucije te baltičke države.

"Sada možemo reći, ali bez iznošenja detalja, da smo uspjeli spriječiti ozbiljnu štetu", izjavila je glavna tužiteljica zadužena za istragu Inna Ombler u priopćenju.

Ombler je dodala da aktivnosti osumnjičenog nisu povezane s nedavnom prijetnjom po sigurnost elektronskih identifikacijskih iskaznica koja je pogodila tu zemlju s 1,3 milijuna stanovnika, poznatu po tehnološkom napretku.

U svibnju je Rusija protjerala dva estonska diplomata kao odgovor na sličnu akciju u Estoniji. U srpnju litavski sud osudio je ruskog sigurnosnog dužnosnika na 10 godina zatvora jer su ga tužitelji optužili da je pokušao prisluškivati kuću predsjednice Dalije Gribauskaite.

Prijavite se na portala Jutarnji.hr i ne propustite najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta

Izdvajamo