NOVI SAD

UHITILI NOVINARKU ZBOG PISANJA O PANDEMIJI Bolnica tvrdi da im je narušila ugled: 'Zaraženi vam šeću po hodnicima i preklinju da ih netko testira'

 Ilustracija / AFP

Policija u Novome Sadu uhitila je novinarku portala Nova.rs po prijavi Kliničkog centra Vojvodine (KCV) koji tvrdi da je svojim tekstom uznemirila javnost u Srbiji i narušila ugled centra, objavili su u četvrtak neovisni vojvođanski i beogradski mediji.

Tužitelj je u srijedu navečer odredio novinarki portala Nova.rs i članici Upravnog odbora Neovisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ani Lalić zadržavanje do 48 sati, izjavio je agenciji Beta odvjetnik Srđan Kovačević.

U svojemu tekstu pod naslovom "KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre", novinarka Lalić je iznijela da u KCV-u imaju problem s "kroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno kaotičnim uvjetima rada u vrijeme pandemije".

Pritužbe o nedostatku zaštitne opreme

- U subotu navečer medicinske sestre koje rade u tzv. Korona centru su se pobunile i nisu htjele ući kod pacijenata, jer nije bilo zaštitne opreme. Poslije nekoliko sati je stiglo nešto malo”, prenio je portal izjavu anonimnog liječnika, kojega je citirala novinarka.

- U petak je kolegica, specijalistica hitne, bez ikakve zaštitne opreme, dakle bez maske, kape, mantila, intubirala pacijenta s obostranom pneumonijom, koji je visokorizičan. Kolege su očajni, posebno anesteziolozi i infektolozi, koji su praktično gurnuti u prvi plan i stalno dežuraju - rekao je taj liječnik.

U tekstu se navodi da zaposleni u Urgentnom centru i na intenzivnoj njezi KCV-a, uključujući i one u operacijskim salama, "imaju prava na jednu zaštitnu masku dnevno".

- Kod vođe smjene se upisuješ da si preuzeo jednu masku za naredna 24 sata. Ja sam danas s jednom maskom odradio tri operacije - rekao je za Nova.rs liječnik iz Urgentnog centra KCV-a.

Portal je citirao i izjave medicinskog osoblja, koje tvrdi da u KCV-u vlada potpuni izostanak provođenja protokola i organizacije, odnosno da je na snazi "više improvizacija, nego organizacija".

Klinički centar opovrgava nedostatak opreme

KCV je izrazio "ogorčenje zbog netočnog, neprovjerenog i zlonamjernog" izvještavanja portala Nova.rs o radu te ustanove i naveo da je "zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda" obavijestio o tome tužiteljstvo i policiju.

- Obavještavamo javnost da su sve iznesene informacije objavljene u tekstu na portalu Nova.rs pod naslovom ‘KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre’ neistinite i da KCV raspolaže dovoljnom količinom potrebnih lijekova, sanitetskog materijala i osobne zaštitne opreme - naveo je KCV u priopćenju izdanom prije uhićenja novinarke Lalić.

Prije pritvaranja novinarka je odgovorila na tužbu KVC-a ističući, među ostalim, kako ugled te institucije jest narušen njihovim "sudjelovanjem u farsi kojom nas uvjeravaju da su nam bolnice najbolje opremljene u regiji, dok vam u tim istim bolnicama žbuka pada po glavama, na kojima nema zaštitnih kapa".

- Izgubili ste ugled već onog trenutka kad ste prešutjeli Vučićevu izjavu 'poduzeli smo sve mjere na vrijeme' i dopustili da vam zaraženi ljudi danima šeću po hodnicima i preklinju da ih netko testira - navela je u pisanom odgovoru novinarka.

Dodala je kako joj se može prijetiti i "narodnom milicijom i tužiteljstvom", ali da ona svoje izvore nikome i ni po koju cijenu neće odati, jer "za razliku od vas, ja brinem o njihovim životima i sudbinama".

- U startu se odričem sva tri obroka u pritvoru - napisala je novinarka prije odlaska u pritvor.

Novinarsko društvo upozorava na obračun s neovisnim medijima

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je u četvrtak od policije i tužitelja da odmah i bez odlaganja puste na slobodu novinarku i članicu Upravnog odbora NDNV-u Anu Lalić.

Medijska organizacija podsjeća da sve ovo dolazi u trenutku kad srbijanska vlada objavljuje zaključak da je jedini mjerodavan za davanje informacija Krizni stožer "čime se ukida mogućnost demokratske kontrole vlasti, nerazmjerno se sužavaju ljudska prava i pravo građana da imaju cjelovitu i pravodobnu informaciju".

NDNV smatra da je ovo najbolji primjer da su demokracija i slobode u Srbiji na izdahu, da su institucije postale sredstvo za obračun s novinarima.

Reagirao je i oporbeni Pokret slobodnih građana (PSG) koji navodi kako taj slučaj predstavlja primjer zlouporabe izvanrednog stanja u cilju obračuna s nepodobnim medijima.

U KCV-u se trenutačno liječi 54 pacijenta oboljela od Covida-19, od kojih se šestero nalaze u izuzetno teškom stanju i njihovo liječenje zahtijeva primjenu mehaničke ventilacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:31