MOST WANTED

UHVAĆEN NAJTRAŽENIJI FRANCUSKI KRIMINALAC NAKON TRI MJESECA BIJEGA Njegov spektakularan bijeg iz zatvora šokirao je svijet

 
 Profimedia

Nepopravljivi gangster Rédoine Faïd (46), najtraženiji kriminalac u Francuskoj, uhvaćen je nakon što je tri mjeseca bježao vlastima. Policija ga je pronašla u njegovom rodnom kraju gdje je bio sa bratom i još dvojicom muškaraca.

Uhićen je nakon spektakularnog bijega iz zatvora Réau u departmanu Seine-et-Marne uz pomoć trojice muškaraca naoružanih automatskim oružjem i helikoptera. Sve je bilo gotovo u 10 minuta, bez ozlijeđenih ili talaca, a čak je i ministrica pravosuđa impresionirano priznala da je bijeg bio spektakularan. Nekoliko mjeseci prije bijega iznad zatvora viđeni su dronovi pa je moguće da su organizatori zviđali kako izvesti bijeg. Naoružani napadači nakon izlaska iz otetog helikoptera, koji je sletio na dvorište, razbili su vrata dvorane za posjete u kojoj se Faid susreo s jednim od svoje braće.

Nedugo nakon bijega, helikopter je pronađen u Gonesseu, nedaleko od zračne luke Charles de Gaulle, djelomično izgoren. Rédoineu Faïdu i njegovim pomagačima izgubio se svaki trag, tamo ih je čekao crni Renault Mégane koji je također kasnije pronađen, ali temeljito zapaljen. Pilota su pustili živog, zdravog i neozlijeđenog, iako u teškom šoku.

Bio je to njegov drugi bijeg iz zatvora. Prvi je bijeg realizirao 2013. godine kada je iz zatvora na sjeveru Francuske pobjegao 30 minuta nakon što je u njega uopće stigao. Tada je uhvaćen nakon šest tjedana bijega i dobio je 10 godina kazne zbog bijega. Rédoine Faïd je služio 25-godišnju kaznu za pljačku iz 2010. u kojoj je ubijena jedna policajka.

Zloglasni kriminalac uhićen je u 4 ujutro u Creilu u regiji Oise, odakle je njegova obitelj. Vjeruje se da je bio u stalnom kretanju tijekom tromjesečnog bijega. U srpnju su istražitelji pronašli u regiji Oise zalihu oružja, maski i cementnog rezača, a vjeruje se da je pripadalo nejgovoj bandi.

Rédoine Faïd rođen je i odrastao u Creilu 1972., a početkom 90-tih bio je vođa bande koja je plačkala banke i bavila se iznudom. Prema vlastitom priznanju, holivudski filmovi poput 'Lice s ožiljkom' s Al Pacinom i 'Paklenog vala' sa Patrickom Swayzejem i Keanuom Reevesom bili su mu inspiracija za silne poduhvate u planiranim pljačkama.

U pljačkaškom napadu 1997. na zaštitarski kombi on i njegovi pomagači nosili su kacigu golmana hokejaškog tima, poput De Nirove bande u filmu 'Vrućina'.

Kasnije je izjavio da je taj film pogledao stotine puta na DVD-u te je jednom prilikom redatelju filma Michaelu Mannu na filmskom festivalu u Parizu poručio : 'Ti si moj tehnički savjetnik'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:37