SVEČANA DODJELA U CARNEGIE HALLU

UKLJUČENE, AKTIVNE, SVJESNE Lea Vene i Marina Paulenka u New Yorku primile prestižnu nagradu za najbolju izložbu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.10.2018. u 12:19

Zagreb, 051018. Marina Paulenka i Lea Vene, kustosice festivala fotografije Organ vida, nominirane su za prestiznu americku nagradu The Lucie Awards. Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Lea Vene i Marina Paulenka

Lea Vene i Marina Paulenka osvojile su prestižnu međunarodnu fotografsku nagradu Lucie Award u kategoriji najboljeg kustosa/izložbe u 2018. godini, za "Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas", središnju izložbu ovogodišnjeg festivala Organ Vida.

 

The Lucie Awards svake godine izdvajaju najveća dostignuća na području svjetske fotografije, a nagradu su hrvatske kustosice primile u nedjelju na svečanoj dodjeli u Carnegie Hallu u New Yorku.

 

Hrvatske kustosice nagrađene su u kategoriji s jakom konkurencijom, u kojoj su bili, među ostalima, Paul Martineau s izložbom "Stoljeće modne fotografije, 1911-2011 " u losangeleskom Getty Museumu i Lanka Tattersall, koja je na izložbi “Stvarni svjetovi” u losangeleskom Muzeju suvremene umjetnosti MOCA, predstavila radove Brassaïja, Diane Arbus, Nan Goldin.

 

Izložba "Uključene, aktivne, svjesne -ženske perspektive danas" u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti predstavila je radove umjetnica koje su u vrijeme aktualizirane borbe za prava žena donijele 'ženski pogled', postavljen  kao opreka dominantnom, patrijarhalno uspostavljenom muškom pogledu koji objektificira žensko tijelo i utvrđuje žensku pasivnu poziciju.

 

Tema je odabrana s obzirom na društveno-politička događanja, ne samo u hrvatskom društvu, nego i u cijelom svijetu, u jeku inicijativa kao što su #metoo, free the nipple, the future is female i drugih, a sa željom da se preispita aktualna uloga fotografije u reprezentaciji i artikulaciji ženskog iskustva.

 

Jubilarni, deseti Organ Vida se s radovima 101 fotografkinje i fotografa iz cijeloga svijeta održao od 10. do 30. rujna na sedamnaest lokacija u Zagrebu. Uz izložbe je bio priređen niz predavanja, radionica i konferencija na središnju temu ženskih perspektiva. Festival bilježi sve veći interes međunarodnih medija, a ove se godine osobito istaknuo pohvalni tekst Davida Battyja iz britanskog Guardiana.

 

Taj najveći festival suvremene fotografije u jugoistočnoj Europi okuplja u Zagrebu fotografe i umjetnike, profesionalce i stručnjake, s relevantnim fotografskim pričama potičući publiku na kritičko razmišljanje.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo