PRITISNULI IH SUSJEDI

Ukrajina odbila SSP

 AFP

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u petak da EU odbacuje ruski “veto” na odnose s Ukrajinom. Sa summita u Litvi na kojemu je trebao zaključiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Ukrajinom ali nije jer se predsjednik Viktor Janukovič u posljednji tren povukao pod pritiskom Rusije, Barroso je poručio Rusima da je era “ograničenog suvereniteta u Europi završila”.

Janukovič je rekao da ne može žrtvovati trgovinske odnose s Rusijom za odnose s EU. Reakcije Ukrajinaca su podijeljene, na ulice su, javljaju BBC i Reuters, izašli i pristaše i protivnici ulaska u EU.

Vođe Europske unije učinili su se da Ukrajincima pokažu koliko su važni bili ugovori s Gruzijom i Moldavijom otvoreni na summitu, koji obuhvaćaju društvene i političke promjene i ekonomske odnose. To su najdalekosežniji ugovorei koje je EU ikada ponudila i prema dužnosnicima EU poruka su Ukrajini da propušta golemu priliku.

Razgovori s ukrajinskom vladom će se, kažu, nastaviti ali sada su u EU skeptični prema mogućnosti potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dok je na vlasti Viktor Janukovič. EU vjeruje da će morati pričekati ishod ukrajinskih izbora 2015. pa zato u svojim izjavama o Ukrajini toliko koristi “dugu igru” i “strateško strpljenje.”

Vjerojatno će i među članicama EU biti rasprave o tome je li diplomatski odgovor na Rusku agresivnu strategiju bio primjeren. Nakon dva dana pokušaja da se sporazum spasi Barroso “Nećemo popuštati vanjskom pritisku, pogotovo ne ruskom.” Pristaše ulaska u EU u Ukrajini vjeruju da je put prema članstvu njihov put izvlačenja iz kaosa korupcije i političkih bitki koje guše zemlju. Više od 20 tisuća prosvjednika u Lavovu napravilo je živi lanac oko glavnog trga, dok je u Kijevu prosvjedovalo više tisuća Janukovičevih pristaša.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič prošlog je tjedna zamrznuo planove o potpisivanju sporazuma s EU. Na summitu u Vilniusu razočaranim je liderima EU tumačio da odbija potpisati sporazum jer EU nije ponudila prikladnu financijsku pomoć. Nakon dva dana pokušaja da spase sporazum, Barosso je izjavio da EU “neće popuštati pred vanjskim pritiskom, posebno ne ruskim. “

“Nećemo prihvatiti stanje u kojemu treća zemlja stavlja veto na bilateralni sporazum. To je protiv svih načela međunarodnog prava” rekao je Barroso.

Predsjednik Vijeća EU Herman Van Rompuy rekao je da su Ukrajina i EU bile “zaista blizu” potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ali je dodao da još uvijek “moraju prevazići pritisak izvana” i “staviti na stranu kratkoročne političke kalkulacije”.

U jednoj od prethodnih zajedničkih izjava vođe EU rekli su da “snažno” kritiziraju ruski pritisak na Ukraijnu, a ruski predsjednik Vladimir Putin im uzvraća da ga “ucjenjuju”. Prema nekim izvorima, Rusi su zaista poduzeli veliku operaciju da bi minirali sporazum Ukrajine i EU, jer Ukrajinu smatraju strateškim partnerom.

Predsjednik Janukovič i dalje tvrdi da će potpisat sporazum ali tek nakon što se “napravi nekoliko ključnih koraka.” Među njima je navo zajedničke mjere za prilagodbu ukrajinske ekonomije “novim realnostima” i smanjenje “negativnih posljedica” po većinu grupa koje će reforme jače pogoditi. Ponudu EU da Ukrajinu kreditira sa 610 milijuna eura ocijenio je neprikladnom jer da njegova zemlja treba “najmanje 20 milijardi eura godišnje” da bi pokrila troškove prilagodbe ekonomije europskim standardima. Ulazak Ukrajine u EU bila bi velika strateška pobjeda za Uniju.

Slavni boksač i ukrajinski oporbeni političar Vitalij Kličko na povratku sa summita u Vilniusu obratio se prosvjednicima u Kijevu i rekao da se nada da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju na kraju ipak biti potpisan. “Mi Ukrajinci želimo promjene. Želimo živjeti u europskoj obitelji, prema europskim pravilima, po europskom životnom standardu.” rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:17