PROBLEMI VLASTI U KIJEVU

Ukrajina zatražila pomoć FBI-a u istrazi hakerskog napada na Burismu

 Foto: iStock/Getty

Ukrajina je zatražila pomoć FBI-a u istrazi kibernetičkog napada ruskih vojnih hakera na energetsku tvrtku Burismu, izjavio je u četvrtak dužnosnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova.

Tvrtka Burisma Holdings našla se prošlog srpnja u središtu pokušaja američkog predsjednika Donalda Trumpa da iskamči od ukrajinskih vlasti pokretanje istrage o Hunteru Bidenu, sinu kandidata za demokratsku predsjedničku nominaciju Joea Bidena.

Tvrtka za kibernetičku sigurnost Area 1 Security sa sjedištem u Kaliforniji u ponedjeljak je identificirala hakiranje Burisme i povezala ga s ruskom Glavnom obavještajnom upravom (GRU) - vojnom obavještajnom službom Ruske Federacije.

Ista skupina hakera, poznata pod nazivom "Fancy Bear" ili "APT28", hakirala je Demokratski nacionalni odbor 2016. godine, za što su američki istražitelji rekli da je bio dio operacije u svrhu remećenja izbora.

Rusko ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev za komentarom o tvrdnjama tvrtke Area, navodi Reuters.

"Hakerski napad najvjerojatnije se dogodio u suradnji s ruskim specijalnim službama", izjavio je dužnosnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Artjom Minjailo na brifingu.

On je rekao da je Kijev zatražio pomoć FBI-ja i tvrtke Area 1 Security.

Na istom brifingu ministarstvo je također objavilo istragu o mogućem ilegalnom nadzoru bivše američke veleposlanice u Kijevu Marie Yovanovitch, nakon otkrića u dokumentima koje je objavio američki Kongres ovaj tjedan.

Hunter Biden bio je u upravi Burisme. Nema dokaza da su sin i otac Biden, koji odbacuje Trumpove navode o korupciji, umiješani u bilo kakva kaznena djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:25