SRAMOTA

UKRAJINAC PLATIO 'KORONA PARTY', HRVATSKI PODUZETNIK SVE ORGANIZIRAO! Francuzi zabranili ulazak u zemlju bogatim biznismenima i mladim djevojkama

Poruku ''ostanite kod kuće'' nije shvatilo deset putnika koji su iz Londona u subotu krenuli privatnim jetom prema Francuskoj. Oni su htjeli uskršnje praznike provesti u svojoj luksuznoj vili na Azurnoj obali, a cijeli korona party isplanirao je hrvatski biznismen.
Zračna luka Marseille
 hemis.fr via AFP

Skupina koji su činili biznismeni iz Hrvatske, Njemačke, Francuske, Rumunjske i Ukrajine sletjela je u subotu na aerodrom u Marseilleu gdje su ih čekali organizirani helikopteri. Tri helikoptera tvrtke Varu koja pruža privatne usluge putovanja za povlaštene kupce trebala su putnike prevesti u luksuznu vilu u Cannesu. Ovih sedam muškaraca i tri žene planiralo je provesti godišnji odmor na Azurnoj obali unatoč gorućoj pandemiji koronavirusa. Vijest se ubrzo proširila svim francuskim medijima, a potom ju je prenio i britanski Guardian.

- Dolazili su na odmor u Cannes i tri helikoptera čekala su ih na pisti. Obavijestili smo ih da ne mogu ući u zemlju i otišli su četiri sata kasnije - rekao je glasnogovornik francuske granične policije u Marignaneu za francusku novinsku agenciju AFP.

Hrvatski državljanin koji je isplanirao put radi u sektoru financija i nekretnina, piše BFMTV.com u četvrtak koji je saznao detalje iz policijskog izvora.

U vrijeme kada su međunarodni letovi zabranjeni, oni privatni letovi su pod povećalom policije. Granična policija i kontrolori leta odmah su intervenirali i nisu dopustili daljnje slijetanje i ulazak putnika na teritorij Francuske. Oni su upozorili pilota privatnog aviona da ne slijeće, no zrakoplov je ipak sletio.

U njemu su bile mlađe djevojke između 24 i 27 godina i muškarci između 40 i 50 godina. Pri slijetanju je skupina pokušala razno raznim vezama ipak ostati u Francuskoj kako bi nastavili svoje putovanje, no nisu uspjeli. Ukrajinac je čak ponudio i mito, a on je navodno i platio sve troškove putovanja. Piloti helikoptera kažnjeni su zbog kršenja pravila o karanteni.

Niti jedan od putnika nije imao pravovaljani razloga za putovanje. Francuska je zabranila neobvezna putovanja još od 17. ožujka, a svatko tko ulazi u zemlju treba imati međunarodni certifikat koji dokazuje da je putovanje nužno

- Prelazak granica uvjetovan je iz legitimnog ili uvjerljivog razloga. To može radnik s posebnim dopuštenjem, medicinsko osoblje... Pravila su slična onima za putovanja koja vrijede unutar teritorija Francuske u kontekstu mjera za borbu protiv epidemije – podsjetio je policijski izvor.

Policija je putnicima naredila da se vrate u Ujedinjenu Kraljevinu, ali oni nisu novčano kažnjeni ''jer nisu službeno ušli na teritorij'' , rekao je policijski izvor. Njih devet se u subotu navečer privatnim avionom vratilo nazad u London, a jedan od putnika se privatnim avionom odlučio vratiti u Berlin.

Znamo da svima malo teško pada karantena, ali primjer iz Francuske je dokaz da se novcem ponekad ne može prevariti zakon i kupiti sve, a najmanje godišnji odmor u doba koronakrize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:13