SIMBOL PRKOSA

Ukrajinska pilotkinja proglašena krivom

Former Ukrainian army pilot Nadezhda Savchenko looks out from a glass-walled cage as she attends a court hearing in the southern border town of Donetsk in Rostov region, Russia, in this file picture taken March 9, 2016. REUTERS/Stringer/Files EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE. TPX IMAGES OF THE DAY
 STRINGER

DONJECK/MOSKVA - Ukrajinska pilotkinja Nadija Ševčenko proglašena je krivom za smrt dvoje ruskih novinara, presudio je u ponedjeljak sud u Donjecku, u blizini granice s Ukrajinom.

Tridesetčetverogodišnju Ševčenko su u lipnju 2014. zarobili proruski separatisti u zoni sukoba na istoku Ukrajine i predali je Rusiji gdje je optužena za suučesništvo u pogibiji novinara Antona Voločina i Igora Kornelijuka jer je navodila topničku vatru.

Sudac Leonid Stepanenko je u sudnici obrazložio da je Ševčenko "namjerno izazvala smrt dvoje ljudi jer je djelovala urotnilčki, motivirana mržnjom i neprijateljstvom".

Ukrajinska pilotkinja, koju u njezinoj domovini smatraju junakinjom i simbolom prkosa Kremlju, odbacuje navode optužbe, dok je ruska državna televizija ocrnjuje kao opasnu ukrajinsku nacionalistkinju s krvlju civila na svojim rukama.

Ševčenko opetovano tvrdi da je uhićena i predana ruskoj strani prije pogibije dvojice novinara.

Tužitelj je zatražio kaznu zatvora od 23 godine. Ševčenko se nada da će biti vraćena u Ukrajinu u sklopu razmjene zarobljenika između Kijeva i Moskve. Ševčenko je štrajkala glađu kako bi ubrzala postupak suđenja i njegov ishod.

U svojoj završnoj riječi kazala je da će je "Rusija vratiti u Ukrajinu, živu ili mrtvu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:22