TOPNIČKI NAPADI

Ukrajinski mirovni pregovori naišli na prvu prepreku

Volodimir Zelenskij
 REUTERS

Ukrajina je u srijedu odbila povući svoje vojnike s nemirnog istoka, objavivši kako je to drugi put ovaj tjedan da proruski separatisti svojim topničkim napadima sprječavaju provedbu dogovora o uspostavi mira u toj regiji.

Moskva pak tvrdi da su vrata i dalje otvorena za novi susret čelnika Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke na kojem bi se trebalo razgovarati o dovršavanju petogodišnjeg sukoba u regiji Donbas u kojima je, prema procjenama promatrača Ujedinjenih naroda, poginulo više od 13 tisuća ljudi.

Pregovarači Ukrajine, Rusije i pobunjenika su se ovaj mjesec usuglasili da će Kijev pobunjenoj regiji dati poseban status i da će se tamo održati lokalni izbori. Pod dogovorom se pobunjeničke i ukrajinske snage trebaju povući s područja.

No još uvijek nije jasno kako će te točke biti provedene, a zastoj u onoj najjednostavnijoj - povlačenju vojnika - pokazuje kako je rješenje za sukobe i dalje daleko.

Povlačenje je prvo zakazano za ponedjeljak, a potom odgođeno do srijede. Sada je opet odgođeno zbog topničkih napada pobunjenika, rekao je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane, dodavši kako je za povlačenje nužno poštivanje prekida vatre od barem tjedan dana.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je komentirajući odgodu kazao kako bi uspješno povlačenje znatno ubrzalo provedbu mirovnog sporazuma, no da je na čelnicima spomenutih država, poznatih kao Normandijska četvorka, da odluče hoće li organizirati novi sastanak na vrhu kako bi se završio sukob.

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko je u odvojenoj izjavi za novinsku agenciju RIA-u istaknuo da bi sazivanje sastanka Normandijske četvrke prije povlačenja bilo preuranjeno.

"Potvrđujemo da se sastanak mora dogoditi... No on jasno mora dati do znanja da su sporazumi postignuti prije tri godine provedeni", naglašava Rudenko.

Odluka ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da podrži mirovni plan koji je Kijev ranije odbacivao pokrenuo je prosvjede u Ukrajini. Neki protivnici ga optužuju da je kapitulirao, a on im odgovara da "neće nikada izdati Ukrajinu".

"Nitko ne propituje suverenitet Ukrajine, ovo je unutarnje ukrajinsko pitanje, a Ukrajina se sa svojim pitanjima suvereniteta nosi samostalno", rekao je Peskov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:15